- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_img

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
вторник, 29 ноември 2022 г.
3.4 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Добромир Ганев: Сделките с имоти в Несебър скочиха със 100 процента

Избрано

Автор: Маргарита ДИМИТРОВА

Как инфлацията се отразява на пазара на недвижими имоти, добра инвестиция ли е покупката на жилище, какво се случва с новото строителство и накъде отиват наемите, коментира Добромир Ганев, председател на Национално сдружение „Недвижими имоти“.

-Инфлацията се върти все по-бързо, как тя влияе на пазара на недвижими имоти, господин Ганев?

– Пазарът беше доста силен през първите три месеца на 2022 г., въпреки някои форсмажорни обстоятелства като войната в Украйна. Отново имаше рекорд на сделките в сравнение с последните 10–12 години. Ние очаквахме, че ще продължи тенденцията от 2021 г., която беше изключително силна, но мислехме, че ще има някакво охлаждане. Подобно нещо не се забелязва, защото инфлацията много силно влияе на пазара. Хората търсят сигурност на своите спестявания, придобивайки някакви активи и голяма част взимат решение да купят имот. Около 50 000 българи са направили това през първото тримесечие.

– Какво се случва с цените при това положение?

– Видимо покачват своите нива. И поскъпването не е само поради засиления интерес на купувачите, но и защото инфлацията вдига цените на материалите и технологиите, които се влагат в новото строителство.

-Къде е най-силно повишението?

– В големите градове. Цените на жилищата са се увеличили с около десетина процента през първото тримесечие на тази година. Има райони, където поскъпването е видимо повече и особено ясно се забелязва при новото жилищно строителство.

– Какви имоти се търсят повече сега?

– Трябва да разделим нещата, в единия случай става дума за жилища, които се търсят, за да може човек да живее в тях. Другият вариант е придобиване на имот с цел инвестиция. Има голям интерес към ваканционните имоти и показателен пример е Несебър, където сделките са скочили със 100 процента само през първите три месеца на тази година спрямо същия период на миналата. Търсят се ваканционни имоти с цел инвестиция, защото за тях е необходим по-нисък бюджет. Интересни са също къщи в села и по-малки населени места, които са близо до големите градове.

– Кой е купувачът на този пазар?

– Много е широк профилът на купувачите. Една част от хората разполагат със собствени спестявания, други имат някакви пари, но не са достатъчни и ползват ипотечни кредити. Примерно, така се случват половината от сделките в София, където хората получават по-големи доходи и имат възможност за банкови заеми. В Пловдив, Варна, Бургас около 25–32% от клиентите са ползвали кредити. Различни са купувачи – от млади хора с добри доходи до по-възрастни в предпенсионна възраст, които предпочитат да продадат по-голямо жилище и да купят по-малко или друго извън града.

– Има ли се вече сигнали, че лихвите по кредитите ще тръгнат нагоре, което обикновено се случва при инфлация?

– В Щатите още от началото на годината започна бавно увеличение на лихвите. Председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард вече няколко пъти спомена, че след третото тримесечие може да се очаква леко покачване на лихвите. То ще бъде много плавно, така че няма да се отрази сериозно на вноските по заемите. Но пък БНБ предвижда някои промени, свързани с рестрикции към банките, и това също може да окаже някакво влияние.

Но смятам, че това, което се случва при новото строителство, може да изкриви пазара. Много предприемачи не искат да продават, някои от тях дори спират проектите, защото не могат да бъдат сигурни в себестойността на продукта си. Големите компании ползват сериозно банково финансиране и имат възможност да изчакат, за да се види какво ще стане с цените на материалите, за да си направят възможно най-точните сметки. По-малките предприемачи разчитат най-вече на продажби „на зелено“ и там е възможно да възникнат проблеми.

През последните месеци има случаи, в които предприемачите се отказват от вече направени сделки, за да повишат цената. Така след година чакане човек вместо жилище получава парите си обратно дори без неустойки.

– Какво бихте посъветвали купувачите, за да не изпаднат в подобна ситуация?

– Много от хората, които излизат на пазара, не са търговци и нямат информация за технологичния процес по покупка на един имот. Съветвам ги да бъдат внимателни и да ползват консултантска помощ, особено при покупки „на зелено“. Спестявайки няколко процента от юридически и консултантски хонорари, може да загубят доста повече.

– Има информации, че руснаците продават жилищата си край Черноморието? Вярно ли е?

– Някои продават, други купуват. Но да кажем, че руските граждани бягат, не, това не е вярно. А и те не са много. Има някаква група най-вече по Южното Черноморие, но в никой случай не са 350 000 както се тиражира в медиите.

– Жилищата поскъпват, а как се движат наемите, което пък е индикатор как би се възвърнала инвестицията в имот.

– Има известно покачване поради голямата група украински граждани. Но най-голямо влияние върху наемите в нашите градове оказват студентите, които наемат жилища около университетите. През последните две години на пандемията те учиха дистанционно от вкъщи. Заради по-малкото пътувания намаляха и потребителите, които ползват квартири през Airbnb (онлайн платформата, в която собственици отдават под наем краткосрочно стаи или апартаменти). Наемните цени на жилища, офиси и на търговски площи се оказаха най-силно засегнати.

От есента, ако няма нова вълна, може би студентите ще се върнат и ще се активизира търсенето на квартири. Изглежда и туризмът през лятото ще е по-добър и вече се забелязва подобряване на заетостта на жилищата в големите градове.

-Украинските бежанци могат да останат в хотелите до края на май. Най-голяма част от тях са регистрирани по Черноморието и особено във Варна. Очаквате ли да се засили търсене на имоти под наем? И дава ли лесно българинът жилището си на чужденци?

– Много български собственици имат притеснения при отдаването на жилища не толкова на украински граждани, колкото на хора, които нямат постоянно пребиваване. Ако те напуснат страната, без да са платили наема или битовите сметки, по никакъв начин не могат да бъдат намерени. Поради тези причини някои собственици направо отказват да отдават на украински граждани. Не защото българите имат нещо против тях, а поради финансовите измерения на казуса. Някои взимат по-големи депозити. Част от собствениците имат нужда от тези доходи от наем и не могат да рискуват. Но пък има и други с възможности, които дори предоставят безвъзмездно имотите си на украински бежанци като благотворителност.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини