- Реклама -

- Реклама -

12.8 C
София
вторник, 6 юни 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

ДПС иска изслушване на синдиците на КТБ

Да бъде изслушан изпълнителният директор на Фонда за гарантиране на влоговете и синдиците на КТБ на следващото заседание на бюджетната комисия. Това инициират от ДПС, а мотивите им са, че темата за фалита на КТБ била възобновена от председателите на бюджетната и икономическата комисия, както и от публикации в медиите. 

Пред журналисти в парламента Йордан Цонев поясни, че синдиците трябва да дадат отговори относно действията им по масата на несъстоятелността, както и по това какви средства са събрани благодарение на Закона за банковата несъстоятелност, който от ДПС са внесли тогава и който беше отменен по-късно от КС.

„До неговата отмяна бяха събрани значителни средства в масата на несъстоятелността. Изненадахме се да прочетем, че синдиците имали очакването, че по този закон ще се съберат 1,4 млрд. лв., а те събрали само 500 млн. Представяте ли си каква вреда сме нанесли на България, че благодарение на този закон се събраха 500 млн.лв., а според медиите на олигарха Прокопиев трябва да се чувстваме виновни за това“, каза Цонев.

По думите му ще очакват отговори от синдиците за тази част от масата на несъстоятелност и в кого е по настоящем.

От ДПС искат и одит по ефективността на управлението, относно работата на синдиците на КТБ.

„Установихме, че Сметната палата в годишната си програма е включила одит по законосъобразност на Фонда за гарантиране на влоговете. Ние направихме предложение до Сметната палата този одит да включва и одит по ефективност на управлението, относно работата на синдиците на КТБ, тъй като виждаме че има обществен интерес. Освен всичко друго продължават и спекулациите на тази тема относно фалита на банката. По темата КТБ имаше редица изследвания, включително и анкетната комисия в парламента, както и международно разследване на групата „Алекс партнерс“, която ясно и категорично каза, че фалитът се дължи на това, че банката е конструирана като финансова пирамида, каза още Цонев.

Източник: 24 часа

снимка: 24 часа

- Реклама -

Последни новини