11.4 C
София
събота, 25 май 2024 г.
Категории:

Драгомир Заков е новият министър на отбраната

Народното събрание освободи Стефан Янев като министър на отбраната и избра Драгомир Заков за негов наследник. Предложението беше прието със 184 гласа „за“, 0 – против и 33-ма „въздържали се“. 

След встъпването му в длъжност, новият министър на отбраната положи клетва пред депутатите.

„Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се“, каза Заков пред народните представители.

„Имахме списък от 5 души. Сигурността е много важна да бъде координирана с ЕС и НАТО. В момента сме в по-широк формат и най-подготвеният човек е нашият посланик в НАТО. Имаше някои лични въпроси, които трябваше да се уточнят. Човекът има семейство, деца. Бях щастлив, когато получихме крайно „да” от него. Той има най-добрият систематичен поглед над цялата система за сигурност в ЕС. Това е човек, който знае какво се случва. Той влиза готов. До вчера следобед си мислех, че г-н Тагарев е единственият избор. Продължавам да имам огромен респект към него и да слушаме мнението му. В момента се намираме в много сложна обстановка и не можем да игнорираме никой добър експерт”, каза Петков след заседанието.

И допълни, че президентът Румен Радев подкрепя решението  Заков да заеме мястото на Янев.

До момента Заков беше постоянният представител на България в НАТО. Завършва Международни икономически отношения в УНСС. От 2004 г. до 2008 г. е част от българската делегация в НАТО. Следва участие в мисията ни в ООН.

През 2014 г. започва работа в МВнР като съветник. След това заема различни длъжности там, преди да стане представител в НАТО.

 

Източник: Нова

снимка: Нова

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img