spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
неделя, 2 октомври 2022 г.
18.6 C
София
Категории:

„Духовно огледало“ постави началото на „Аполония“ 2022

Избрано

Започнаха празниците на изкуствата „Аполония“ в Созопол. Те ще продължат до 5 септември.

В рамките на фестивала ще бъдат отбелязани четири големи юбилея: 70-годишнината на Иво-Папазов-Ибряма, 100-годишнината от рождението на Радой Ралин и 80-годишен юбилей на литературния историк Михаил Неделчев. „Фондацията“ ще отбележи 55- годишнината на „Щурците“ с концерт.

Сред акцентите е и моноспектакъл на актьора Михаил Билалов.

Junior Band, детският духов оркестър към великотърновското СУ „Емилиян Станев“, откри 38-ите Празници на изкуствата „Аполония“. Младите музиканти са част от програмата на „Духовно огледало“ – сдружението, което вече 25 години е съмишленик на фестивала.

„Junior Band е последният духов оркестър, който представяме, и спокойно мога да кажа, че имаме частичка принос в неговото развитие. От няколко години той съпътства всички изяви на „Духовното огледало“, с което придоби страхотна популярност. Възхищавам се на педагогическия и творчески талант на Йордан Цветанов – диригента на оркестъра, когото аз заслужено наричам „Маестрото“, каза в „Артефир“ председателката на „Духовно огледало“ Татяна Костадинова.

Сдружението открива Празниците на изкуствата за трети път, като отново акцентира върху пътя на големите, много от които са започнали своята кариера в изкуството именно от „Духовно огледало“. То се явява като мост между поколенията и цели да срещне малките таланти с утвърдените вече такива и да им създаде условия за изява. В същността на сдружението е закодирано израстването на децата и превръщането им в достойни млади хора, които развиват своя талант.

Всичко, разбира се, започва от желанието. За неговия растеж се грижат преподавателите, с които децата работят. За Татяна Костадинова е от първостепенно значение да се обръща внимание и на техния труд. Неслучайно „Духовното огледало“ и тази година организира една образователно-квалификационна програма, която се реализира в Градската градина на Созопол – вторият дом на сдружението, в който ежегодно се представят изложбите на малките таланти.

Близо 90 деца и учители участват в т.нар. „Детската Аполония“ тази година. За реализирането ѝ сдружението получава подкрепа и от европейските програми „Еразъм плюс“ и Центъра за развитие на човешките ресурси. Те спомагат изявата на деца и млади хора в много и различни направления.

Според Татяна Костадинова този образователен елемент още по-силно доказва, че „Духово огледало“ и фондация „Аполония“ целят да дават път на младите в изкуството.

Последни новини