- Реклама -

- Реклама -

16.8 C
София
неделя, 28 май 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Държавата на пиарите

Автор: Кристина ПАТРАШКОВА

Те са цяла гвардия. Изживяват се като хора, които дърпат конците на политическия, бизнес и светски живот. Те определят на какви въпроси и как ще отговори човекът, за когото работят. Решават дори дали въобще да отговори. Работят за министри, депутати, олигарси, фолк звезди, актьори и всеки, който смята, че е значим в държавата. Без значение защо и с какво.

Това са пиарите – професия, която концентрира много власт. У нас никой не е истински значим, ако за имиджа му не се грижи пиар. Той е бариера пред всеки журналист, който иска да направи интервю, определя правилата на играта, има претенции към снимките, които медиите публикуват за работодателя му, нашепва в ухото му отговори, чертае стратегии.

Пиари има навсякъде по света. Те са съветниците в сянка, които анализират точния момент за даване на интервю, предлагат идеи за посланията, които да се отправят, но не изземат ролята на човека, който е интересен за медиите и обществото. У нас пиарите са пречка за правенето на истинска журналистика. Те осуетяват срещите очи в очи, заглушават мислите на хората, за които работят, и така пречат на обществото да бъде истински информирано по темите, които го интересуват.

Работодателите им безропотно се съгласяват с тази роля на пиарите. Защото често самите те са некомпетентни, мързи ги да общуват с журналисти, а и се страхуват от неудобни въпроси. Доволни са, че някой друг гради фалшивия им имидж.

Така пиарите се превръщат в сивите, невинаги ефикасни кардинали на всяка знаменитост. Журналисти масово се отказват от професията, за да попаднат в пиарския екип на политик или плеймейтка. За да се превърнат в създатели на фалшиви образи. Интервютата очи в очи са дефицит, с изключение на изявите на знаменитостите по радиа, телевизии и подкасти. Там те обаче пак се явяват с листчета с опорки, написани от пиарите. Така от сутрин до вечер едни хора рецитират заучени и тъпи клишета, с които избягват истинските отговори. Фалшът е видим и от самолет. Но всички се примиряват едни тарикати да ги баламосват от сутрин до вечер.

В този случай пиарът съветва – не е важно каква е истината, важно е как по-убедително ще замаскираш лъжата. И номерът минава. Така е в държавата на пиарите.

- Реклама -

Последни новини