spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
неделя, 2 октомври 2022 г.
18.6 C
София
Категории:

Държавата ще отпусне 800 млн. лева заем на „Булгаргаз“

Избрано

За да стабилизира финансовото състояние на „Булгаргаз“, държавата обмисля да отпусне 800 млн. лева заем на дружеството. Това обяви служебният енергиен министър Росен Христов пред БНТ.

Той уточни, че предложението ще бъде вкарано на заседание на Министерския съвет. Парите ще бъдат осигурени от бюджетните средства, допълни министърът.

Христов обясни, че „Булгаргаз“ не е на загуба, а просто има проблем с оборотните средства. Нуждата от такива идва от ниската събираемост от топлофикациите в страната. При идването на служебното правителство се разбра, че „Булгаргаз“ е в ликвидна криза, която се дължи главно на факта, че най-големият му клиент – „Топлофикация София“, не му се издължава. Само от началото на годината натрупаният дълг е 300 млн. лв.

Енергийният министър добави, че се предвижда да се обяви и процедура за финансиране и рефинансиране на текущите задължения на дружеството.

Росен Христов отново подчерта, че страната се опитва да намери слотове за разтоварване на танкерите с втечнен газ и затова все още не е официално потвърдена сделката за част от тях. Така той потвърди тезата си, че не липсата на пари в „Булгаргаз“ е причината за поисканата отсрочка от доставчика на първия танкер втечнен газ, който трябва да осигури суровината за октомври. Вчера транспортният министър Христо Алексиев изрази мнение, че дружеството няма пари и затова е поискана отсрочката.

„Имаме газ до септември, има откъде да намерим и до края на годината. Оферти има много, поне 3-4 имаме. Проблемът не е в количествата и доставката, а в цената. Повечето оферти са за втечнен газ, но за тях няма терминали за разтоварване. Има слотове, давани от частни компании, но цената е такава, че не е изгодно. Основна цел е да осигурим слотове за разтоварване“, каза още Христов.

Той допълни, че няма как страната да остане изцяло без природен газ и това да наложи потребителите да преминат само на електрическа енергия. Той подчерта, че отоплението на всички болници и училища се извършва с природен газ и това налага да има определени количества запас.

Министърът уточни, че преговори с „Газпром“ за възобновяване на доставките ще са последната опция пред служебния кабинет. Тя ще бъде изпробвана, ако не бъдат осигурени нужните количества за отоплителния сезон. „Още не сме търсили контакт с тях, защото гледаме да изчерпаме другите опции“, добави той.

Той добави, че няма да откликне на искането на протестиращите срещу възобновяването на руските доставки на газ, че няма да подписва никакви договори с „Газпром“. По думите му с тези си действия може да остави много хора без отопление. Христов каза още, че ако се наложи да се водят преговори с „Газпром експорт“, то ще са за доставка на количествата по наличния договор.

 

Снимка: Цветелина Белутова, Капитал

Последни новини