- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_img

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
вторник, 29 ноември 2022 г.
3.4 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Държави, които са променили имената си

Избрано

Поради разпределение на територии, войни, смяна на правителството, независимост или просто за да се улесни произношението в чужбина, някои страни решиха да променят името си.

В някои случаи те са го направили преди много години и ние познаваме тези страни с настоящото им име, но други го направиха съвсем наскоро и за нас все още е предизвикателство да ги наречем с новото им име. Процесът на промяна на името на дадена страна не е прост, още по-малко евтин. Но въпреки всичко, някои държави се осмелиха да го направят.

Йордания

Тази държава се е наричала Емирство Трансйордания, преди официално да стане Хашемитско кралство Йордания през 1949 г.

Беларус

От 1920 г. до 1991 г. тази страна е известна като Белорусия („Бяла Русия“).

Белиз

Някога Белиз се е наричал Британски Хондурас.

Боливия

До 1825 г. тази страна се е наричала Горно Перу.

Бангладеш

Тази южноазиатска държава се е наричала Източна Бенгалия и Асам, след това Източна Бенгалия, Източен Пакистан, а сега Бангладеш.

Етиопия

Преди 1974 г. земите на Етиопия са обединени с Еритрея, за да образуват Абисиния.

Ирак  

През 1932 г. тази страна получава пълна независимост и официално е наречена Ирак. Преди това тя се е наричала Британски мандат Месопотамия.

Лесото

Анклавираната държава някога е била колония на британската корона под името Басутоланд.

Мексико

Мексико някога е било част от вицекралство Нова Испания до знаковата промяна на името му през 1821 г. след война за независимост.

Мианмар

Страната от Югоизточна Азия някога се е наричала Бирма и това име все още се използва в някои държави.

Филипини

Тази страна някога е била част от Испанските Източни Индии. Страната получава своята независимост през 1898 г. и е наречена Филипини.

Сингапур

Темасек е ранното име на Сингапур, който получава последното през 1819 г.

Шри Ланка

Макар че името е променено още през 1972 година, когато бившата британска колония получава независимост, старото име Цейлон продължава да се използва официално чак до 2011 година, когато излиза от употреба. Но популярният цейлонски чай продължава да се казва така и днес.

Суринам

Някога тази южноамериканска държава е била известна като Нидерландска Гвиана.

Тайланд

Тази държава е била известна като Сиам, преди да стане официално Тайланд през 1949 г.

Того

Того някога е било част от Френски Тоголанд, колониална държава от Лигата на нациите, която е съществувала от 1916 до 1960 г.

Зимбабве

Зимбабве е друга държава, която е променяла няколко пъти името си. Предишните наименования включват Южна Родезия, Родезия и Зимбабве-Родезия.

Есватини

През април 2018 г. крал Мсвати III прекръсти Свазиленд на Есватини, подчертавайки стремежа на владетеля да загърби колониалното минало на страната.

Освен това кралят бил крайно недоволен от това, че някои бъркали Свазиленд с Швейцария. Есватини е предколониалното име на страната и на местния език означава „земя на свазите“.

Буркина Фасо

За да отбележи двадесетата годишнина от своята независимост, Република Горна Волта е преименувана на Буркина Фасо, което на местен език означава „земя на правдиви хора“. Промяната е направена през 1984 г., заедно с промяната на знамето и националния химн. Предишното име се отнасяше за една от основните реки в региона.

Намибия

Когато страната стана независима от Германия, тя беше преименувана на Намибия. Това се случи през 1990 г. По-късно имената на градове и региони, които бяха на немски език, също бяха променени. Гражданите изобщо не харесаха предложението, тъй като вече бяха запознати със старите имена.

Ирландия

През 1937 г., с намерението да премахне всички връзки с Обединеното кралство (с което страната води ожесточена война в продължение на 2 години), Ирландската свободна държава става Ирландия или Ейре на местния ирландски език.

Чехия

Маркетингови причини стоят зад смяната на името на Чешката република. През 2016 г. чешкото правителство официално промени името си на Чехия и препоръча то да се използва като кратката версия на името на държавата. След като Френската република, което е официалното название на страната, може да бъде Франция, така и Чешката република може да бъде Чехия, гласеше един от аргументите. Чехия е по-лесно име за маркетинга на местните продукти.

Въпреки че ЕС, ООН и някои големи компании използват кратката версия „Чехия“, името не се е наложило в международен план. Може би една от причините за това е, че Чехия лесно може да бъде объркана с Чечения – кавказката република в състава на Руската федерация. През 2020 г. чешкият премиер Андрей Бабиш каза пред „Уолстрийт Джърнъл“, че изобщо не му харесва името Чехия.

Кабо Верде

Тази островна държава, разположена в Атлантическия океан на около 700 километра от бреговете на Сенегал, подаде официално искане за промяна на името през 2013 година. Преди това тя се наричаше Кейп Верде (Cape Verde) – от английската дума за нос (в географския смисъл на думата) „cape“ и португалската за зелен „verde“. Въпреки това архипелагът, който се намира отвъд най-западната точка на африканския континент, не е нос.

Зад промяната на името вероятно се крият и практически причини. Според тогавашния министър на културата страната е търсела стандартизирано име, което няма нужда от превод.

Нидерландия

Холандското правителство също се отказа от предишното име на страната  Холандия, което от 2020 година официално вече е Нидерландия. А Холандия се използва само за назоваване на две от 12-те провинции на страната – Северна и Южна Холандия.

Смята се, че зад промяната на името стои желанието страната да не се асоциира повече с употребата на наркотици и със законната проституция, които привличат като магнит чужденци в столицата Амстердам, която се намира в провинция Северна Холандия.

Не е ясно какво ще се случи с домейна Holland.com, който все още е адресът в интернет на  нидерландската туристическа агенция.

Северна Македония

През 2019 година Република Северна Македония, която дотогава официално се назоваваше Бивша Югославска Република Македония (БЮРМ), беше прекръстена на Република Северна Македония (РСМ). За разлика от много други страни, предприели тази стъпка, в случая със Северна Македония причините бяха политически.

По пътя на своето приобщаване към НАТО и ЕС Северна Македония трябваше да подобри отношенията си с Гърция, която оспорваше наименованието Македония, тъй като същото име носи един от географските региони в Гърция. Споровете около това име създадоха нестабилност в целия регион.

Гърция настояваше малката балканска държава на север от нейните граници да се откаже напълно от името „Македония“ и предложи алтернативно имената „Република Вардар“ или „Република Скопие“. След трудни преговори накрая все пак се договориха за името „Република Северна Македония“.

Турция

Преди броени дни Обединените нации съобщиха, че Турция вече ще изписва името си на английски така: Türkiye. „Türkiye представя и изразява по най-добрия начин турската култура, цивилизация и ценности“, заяви президентът Реджеп Ердоган миналия декември, когато за първи път неговото правителство съобщи за подготвяната промяна.

Преименуването може да е свързано с очевидното раздразнение на Ердоган от неприятните асоциации на страната с една птица (на английски turkey означава пуйка). С нарастването на геополитическата роля на страната Турция става все по-самоуверена, а повишената чувствителност на Ердоган към възприемането ѝ зад граница вероятно се дължи и на неговия националистически уклон.

Между другото, името на пуйките всъщност е свързано с Турция, тъй като морските кокошки, които първоначално били внесени в Европа през Турция, са били наричани пуйки (turkey). След това колонизаторите използвали същото наименование и за значително по-голямата птица – пуйката.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини