13.9 C
София
понеделник, 20 май 2024 г.

Държавни глави и лидери от цял свят поздравиха българите по случай 3 март

Президентът Румен Радев получи поздравителни адреси от държавни глави и лидери от цял свят по случай Националния празник 3 март и честването на 144 години от Освобождението на България, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Поздравления изпратиха президентът на САЩ Джо Байдън, президентът на Русия Владимир Путин, президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер, кралицата на
Великобритания Елизабет Втора, президентът на Китай Си Дзинпин, императорът на Япония Нарухито, кралят на Испания Фелипе VI, кралят на Белгия Филип, президентите на Словения Борут Пахор, на Ирландия Майкъл Хигинс, на Швейцария Игнацио Касис, на Естония Алар Карис, на Финландия Саули Нийнистьо, на Малта Джордж Вела, на Израел Ицхак Херцог, на Палестина Махмуд Аббас, на Азербайджан Илхам Алиев и на Египет Абдел Фатах ас Сиси, кралят на Мароко Мохамед VI, президентите на Виетнам Нгуен Суан Фук, на Сингапур Халима Якоб и много други държавни лидери и представители на международни организации.

В своя поздравителен адрес президентът на САЩ Джо Байдън подчертава, че САЩ ще продължат да бъдат непоколебим партньор в отстояването на върховенство на закона, укрепването на демократичните институции, борбата с корупцията и просперитета на българските граждани.

В писмото си президентът на Русия Владимир Путин поздравява българския държавен глава с Деня на освобождението на България от османско иго и изразява почит към саможертвата на българските опълченци и руските войници, воювали рамо до рамо за свободата на България.

Президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер изпраща сърдечни поздравления към българските граждани и изразява надежда, че във време, изпълнено с предизвикателства, сътрудничеството, скрепено с доверие между двете страни, ще продължи. „Заедно, като европейци и приятели, ние ще се справим успешно с предизвикателствата“, заявява германският държавен глава.

Кралица Елизабет Втора отправя най-добри пожелания към българския народ. „Надявам се с преодоляването на глобалните здравни предизвикателства заедно, с
решителност и твърдост, да предстоят по-добри времена в бъдеще“, се казва в адреса.

Президентът на Китай Си Дзинпин пожелава просперитет на България и мир и благоденствие на българския народ. Той изразява увереност, че традиционното
приятелство и стратегическото партньорство между двете страни ще продължат да се развиват за благополучието на двата народа.

Сърдечни поздравления и искрени благопожелания за щастие и просперитет на българския народ изразява в поздравителния си адрес императорът на Япония
Нарухито.

От името на испанския народ, на правителството и от свое име кралят на Испания Фелипе VI пожелава „лични успехи, мир и просперитет на скъпия български народ“.

Пожелания за здраве и щастие към президента и българския народ отправя кралят
на Белгия Филип. Той изразява желанието си за продължаване на работата по укрепване на връзките на приятелство и сътрудничество, които обединяват България и Белгия.

Президентът на Словения Борут Пахор посочва в поздравителния си адрес, че
двете страни отбелязват 30 години от установяването на дипломатически отношения.
„Убеден съм, че ще продължим да засилваме партньорството си. Сътрудничеството между европейските партньори е изключително важно с оглед на предизвикателства, с които се срещаме“, отбелязва президентът Пахор.

„Нека бъдещето донесе мир, благополучие и щастие на народа на Република
България“, пише до българския държавен глава президентът на Ирландия Майкъл
Хигинс.

Президентът на Швейцария Игнацио Касис посочва, че добрите отношения между България и Швейцария са основани на взаимно доверие и могат да допринесат за
съвместното справяне с глобалните предизвикателства.

Президентът на Израел Ицхак Херцог откроява силното приятелство между България и Израел. „Ние, израелците, сме изключително горди от специалната връзка между нашите два народа. Винаги ще помним куража и човечността, демонстрирани от българския народ по време на Втората световна война, благодарение на които еврейската общност в България беше спасена“, посочва Ицхак Херцог.

Президентът на Палестина Махмуд Аббас пожелава на България и българския народ напредък и благоденствие, като подчертава, че двустранните отношения между двете страни, основани на приятелство и сътрудничество, са повод за гордост.

В поздравленията по случай празника президентът на Азербайджан Илхам Алиев откроява динамиката в развитието на отношенията между България и Азербайджан,
като изразява удовлетворение от разширяването на взаимноизгодното сътрудничество между двете страни в областта на енергетиката.

Кралят на Мароко Мохамед VI пожелава на президента и българския народ здраве,
щастие и просперитет, като изразява увереност, че двете страни ще продължат да
работят за още по-ползотворни двустранни отношения.

В поздравителния си адрес президентът на Виетнам Нгуен Суан Фук пожелава благоденствие на българския народ и изразява увереност, че традиционните приятелски отношения между двете страни ще продължат да се укрепват и развиват.

Източник: БТВ

снимка: БТВ

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img