- Реклама -

- Реклама -

неделя, 29 януари 2023 г.
-0.8 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Д-р Ани Гьошева, лекар специализант в Клиниката по педиатрия в УМБАЛ „Лозенец“: При детските болести е характерна сезонността

Доктор Ани Гьошева е завършила медицина в Медицинския университет в София. От 2018 г. насам е част от екипа на Клиниката по педиатрия в УМБАЛ „Лозенец“. Има интерес в областта на детската чернодробна трансплантология, активно участва в проследяването на деца с трансплантиран черен дроб. 

– Доктор Гьошева, с какво се занимава Клиниката по педиатрия на УМБАЛ „Лозенец“?

Клиниката по педиатрия в УМБАЛ „Лозенец“ е многопрофилна и се занимава с диагностиката и лечението на деца с широк спектър от заболявания. Приемат се и се лекуват пациенти от 29-дневна до 18-годишна възраст с остри и хронични заболявания. Клиниката работи 24 часа както за приемане на стационарни деца, така и за амбулаторни прегледи. Тук работят лекари специалисти, които са профилирани с различни субспециалностти, както и специализанти по педиатрия. Клиниката е база за обучение на студенти към Медицинския факултет на Софийски университет.

– Какви са най-честите оплаквания на децата, които идват в клиниката?

За болестите при децата е характерна сезонността – в есенно-зимния период преобладават респираторните заболявания, а в летния сезон – стомашно-чревните вирусни инфекции. Затова и оплаквания от кашлица, учестено и затрудненото дишане са по-чести през зимните месеци, а от гадене и повръщане – през лятото. Ковид пандемията и дългото време, прекарано в изолация, доведоха до изменчивост и на останалите вируси. Голяма част от инфекциите се промениха и в последните години имахме бум на стомашни вируси през зимата.

Със завръщането на децата в детските градини и училищата обикновено настъпва бум на вирусни инфекции. Как могат родителите да подсилят имунната им система така, че да предотвратят заболяване?

– Характерна за детската възраст е незрялост на всички органи и системи в различна степен, включително и на имунната система. Външната намеса върху имунната система при децата не бива да се осъществява без основание, без препоръката на специалист, защото безразборното използване на различни имуностимуланти може да има и странични неблагоприятни ефекти. Ето защо най-ефективно е рационалното и разнообразно хранене, правилният начин на живот.

– Очаквате ли драстично повишение на заболелите от ковид деца след началото на учебната година?

– В последните месеци КОВИД-19 се промени като начин на изява. Очакванията са да се превърне в заболяване със сезонен характер, подобно на грипните инфекции. Голяма част от населението се е срещала с КОВИД-19 инфекцията, поради това не се очаква огромен скок в заболеваемостта след началото на учебната година.

– Много родители предпочитат да не пускат децата си на градина или училище с цел предпазване от настинки. Това добър подход ли е за общото здравословно състояние на децата?

– Изграждането на имунната ни система става постепенно – съзрявайки и в резултат на контакт с различни агенти. Децата по-често боледуват от вируси и когато са в колектив, вероятността за болест за увеличава. Това не значи, че не трябва да живеят в колектив. Посещението на детски заведения и училища, освен че има положителна роля в изграждането на социални контакти и връзка с други деца, допринася и за усъвършенстването на имунната система.

– При проявата на кои симптоми е препоръчително децата да бъдат спрени от училище или детска градина?

Появата на първи симптоми на инфекция – температура, кашлица, обща отпадналост, гадене и повръщане, диарийни изхождания, е повод, който да алармира родителите, и те не бива да допускат детето в детско заведение. При необходимост се препоръчва посещение при съответен специалист. Често срещано явление за децата в градинската възраст е секрецията от носа. В повечето случаи тя е безобидна (дължи се на климатични промени) и не бива да тревожи родителите. Независимо от това те трябва да са с повишено внимание за появата на други симптоми на заболяване.

– В повечето случаи при проявата на първите симптоми родителите прибягват до лечение у дома. Кога всъщност трябва да се потърси специалист?

– Това поведение е правилно. При първи симптоми на настинка родителите биха могли да започнат със симптоматично лечение у дома. Ако повишената температура персистира повече от три дни, появи се учестено и затруднено дишане, увредено общо състояние, е добре да се направи консултация със специалист.

– Има ли природни методи за подобряване на здравословното състояние, които бихте препоръчали на родителите?

– Най-добрите природни методи включват разнообразно хранене, прием на повече плодове и зеленчуци, както и чести разходки на свеж въздух, а не стоене пред електронни устройства. Посещение на планина или море биха повлияли благоприятно детския организъм. Активното спортуване и изграждането на правилен модел на хранене от ранна детска възраст, създаването на ведра и положителна атмосфера у дома благоприятства общото здравословно състояние.

- Реклама -

Последни новини