- Реклама -

- Реклама -

събота, 1 април 2023 г.
8.6 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Еврокомисарят Домбровскис: На 1 януари 2025 г. може да сте в еврозоната (ВИДЕО)

1 януари 2025 г. е възможна дата за присъединяването на България към еврозоната. Това заяви в студиото на „Здравей, България” изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия по икономическите въпроси Валдис Домбровскис, който е на посещение в България.

Той обясни, че държавите се присъединяват обичайно от 1 януари, защото това е по-полезно за практическите цели. Домбровскис обаче подчерта, че трябва да бъдат изпълнени критериите от Маастрихт, включително и тези от европейския механизъм.

По думите му в момента основната спънка пред страната ни за присъединяване към еврозоната от 2024 г. е инфлацията.

„Тя подлежи на оценка на експертите от ЕК. Тази оценката показва, че критерият за инфлацията няма да може да бъде покрит, затова трябва да отложите”, заяви Домбровскис.

Запитан за четирите закона, които не бяха приети от 48-ото НС, Домбровскис отново каза, че основното е високата инфлация, а законите се отнасят за периода след европейския валутен механизъм. „Това са закони, които трябва да бъдат гласувани, защото това също ще бъде оценено. Но като срокове е възможно тези закони да се приемат за няколко месеца. Докато инфлацията изисква повече усилия”, каза Домбровскис.

Той коментира и страховете у нас.

„Присъединяването към еврото определено носи сериозни ползи, включително повече финансова стабилност, по-ниски трансакционни разходи и прозрачност за предприятията. Това са все ползи, които способства за икономическото развитие на страната. Това сме го видели в страните с по-нисък БВП на глава от населението”, каза Домбровскис.

Според него не е притеснително отлагането.

„Наистина понякога европейския валутен механизъм се нарича „чакалня”. Както казах, важното е да не се отклоняваме от пътя заради това закъснение. Някои страни са чакали много по-дълго в т.нар. „чакалня”. Като например Латвия и Литва. Те бяха 8-9 години в тази чакалня, за да могат да се присъединят. Мисля, че разумното време за изчакване на България ще бъде по-кратко”, каза Домбровскис.

„На първо място, всички знаем глобалния икономически конфликт, руската агресия срещу Украйна доведе до нарастване на енергийните цени, особено в ЕС, икономическите нарушения се усещат по-силно в Източна Европа. Инфлацията в България съществено надвишава критериите от Маастрихт, но пак е по-малка от централноевропейските страни като Полша, Унгария и Чехия. В Балтийските държави също този глобален икономически ефект задълбочава проблемите”, каза Домбровскис. Той обясни, че България в никакъв случай не е страната с най-висока инфлация в Източна Европа.

„На първо място трябва да се укротят енергийните цени, тъй като основният двигател на инфлацията в България и Европа, са енергийните цени. Има интервенции на пазара, включително за природния газ, подготвя се структурна реформа за енергийния пазар. Това е един начин да се укроти инфлацията, като се насочим към нейните корени”, каза Домбровскис.

„На второ място са мерките за подпомагане на икономиката. Важна е паричната политика. По нея също се работи за намаляване на инфлацията. Това не трябва да опорочава другите елементи на фискалната политика. Затова мерките трябва да са временни или целенасочени”, смята изпълнителният зам.-председател на ЕК.

„На второ място са мерките за подпомагане на икономиката. Важна е паричната политика. По нея също се работи за намаляване на инфлацията. Това не трябва да опорочава другите елементи на фискалната политика. Затова мерките трябва да са временни или целенасочени”, смята изпълнителният зам.-председател на ЕК.

Той беше помолен и за коментар по темата със санкциите „Магнитски”.

„Да, бих казал по отношение на защитата на финансовите интереси – това не е на първо място въпрос на санкции, а на първо място, наред с другото, рамката за борба с изпирането на пари, избягването или укриването на данъците. В случая с България все още трябва да се приемат някои важни закони за борбата с изпирането на пари. Както знаете, санкциите по закона „Магнтиски”, са санкции, наложени от САЩ. Когато обсъждаме ситуация в ЕС, ние имаме собствен санкционен списък, насочен към определени лица. Що се отнася до националното законодателство, той трябва да се прилага правилно”, каза Домбровскис.

Европа трябва да продължи да оказва необходимата подкрепа на Украйна – политическа, военна, финансова. И продължим да санкционираме Русия, смята още Домбровскис.

„Една година по-късно е важно да поддържаме курса, да сме обединен ЕС, да подкрепя Украйна, за да се брани и защитава своята територия. Както знаете, Русия с нейните империалистични планове да завладява други страни, трябва да бъде спряна. Мисля, че имаме добро сътрудничество с българските власти, конструктивно. Знаем, че Русия извърши една брутална и незаконна агресия. Русия трябва да бъде спряна, така че трябва да подкрепяме Украйна до победа. Ако Русия не бъде спряна, тя ще продължи своята империалистична инвазия. Затова трябва да бъде спряна по-скоро”, каза Домбровскис.

По време на визитата си в България Домбровскис ще разговоря с президента Румен Радев, а след това и със служебния премиер Гълъб Донев.

Цялото интервю гледайте във видеото.

Източник: Нова тв

- Реклама -

Последни новини