- Реклама -

- Реклама -

събота, 28 януари 2023 г.
-0.8 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Европейската комисия: България изпълнява изискванията за Шенген

„България, Румъния и Хърватия преминаха задълбочена проверка, която показа, че те изцяло изпълняват всички изисквания, за да бъдат приети в Шенген“. Това заяви днес еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон.

Еврокомисарят по европейския начин на живот и зам.-председател на ЕК Маргаритис Схинас коментира, че е мит твърдението, че Шенген означава по-малко контрол. Според него разширяването на Шенген ще доведе до повече и по-добър контрол по външните граници на ЕС.

Илва Йохансон заяви, че допълнителните проверки, поискани от някои държави, показаха, че България и Румъния са повишили още повече защитата на външните граници. Според нея Европейската комисия няма информация, че границата между България и Турция може да бъде премината срещу 50 евро. Нидерландският премиер Марк Рюте каза в петък, че страната му иска да предотврати това да се случва.

Йохансон заяви, че министрите на вътрешните работи разполагат с всички доклади, които показват, че България, Румъния и Хърватия изцяло изпълняват всички изисквания. На 8 декември, когато е гласуването тя очаква положителен резултат и за трите страни.

- Реклама -

Последни новини