11.1 C
София
вторник, 23 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Европейският парламент на крака при речта на Зеленски

Без вас Украйна щеше да бъде сама, заяви днес украинският президент Володимир Зеленски в обръщение към Европейския парламент. Той се включи с видеовръзка от Украйна в извънредната сесия, на която ЕП обсъжда статута на страната за членство.

Евродепутатите – начело с председателя на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен – посрещнаха изказването му на крака и с продължителни аплодисменти.

Борим се за оцеляване и сме много решени, също колкото искаме да бъдем равноправна част от Европа, добави той. Зеленски изрази очакване да се обсъди вчерашната заявка на Украйна за започване на присъединителни преговори с ЕС.

За някои от нас днес е последният ден. Искаме децата ни да бъдат живи и мисля, че е справедливо. Само вчера в Украйна бяха убити 16 деца. Каква военна заплаха са децата?, попита той.

Много се радвам да усетя настроението в ЕП – днес сме обединени. Не знаех, че това трябваше да бъде цената на европейското единство. Много е висока, хиляди загинаха.

„Имаме две революции, една война, пет дни на руска инвазия. Тотална инвазия. Аз не чета в момента, моето изказване не е написано на хартия. Хартията в нашата страна свършва, това е действителността. Вярвам, че днес жертваме живота си заради свободата и желанието да сме равни, да сме такива като вас. Ние жертваме украинския народ – най-ценното, което имаме. Това е най-високата цена, която можем да платим. Често казваме, че ще спечелим, ще победим всичко и всички. Много се радвам, че може да видите с очите си онова, което се случва. Ние наистина ще победим, убеден съм, че това ще се случи”, категоричен бе украинският президент.

Според Зеленски Европейският съюз ще бъде много по-силен с Украйна. „Без вас Украйна ще остане сама. Ние доказахме своята сила. Ние сме точно като вас – докажете, че вие сте с нас. Докажете, че няма да ни обърнете гръб. Докажете, че вие наистина сте европейци. Тогава животът ще възтържествува над смъртта и светлината ще възтържествува над мрака. Слава на Украйна!”, завърши изявлението си пред Европейския парламент украинският президент.

След изказването му отново последваха продължителни бурни аплодисменти.

Източник: БГНЕС

Последни новини

- Реклама -