- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_img

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
понеделник, 5 декември 2022 г.
5.3 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Европейският туризъм очаква милиарди минус

Избрано

Майските празници осигуриха на европейския туристически бранш първи досег с негативния ефект от войната и санкциите. Липсата на традиционните за периода руснаци и ценовият шок насочват прогнозите за летния сезон към щети от милиарди евро. Надеждата за възстановяване до показателите от 2019 угасва покрай спад на резервации и полети.

Особено тежко ще е отражението върху държави, в които секторът носи двуцифрен процент от БВП. Най-зависими от туристически приходи са Гърция, Кипър, Хърватия (20-25%), пред Португалия, Малта, Италия и Испания. България е по средата с 11%.

Лошото предстои

Прекъснатите самолетни връзки стопиха пътуванията. На 27 февруари ЕС затвори въздушното си пространство за полети от Русия, която отвърна реципрочно към превозвачи от 36 държави. За почивните дни през май четири милиона руснаци избраха вътрешни пътувания вместо главоболия със скъпо и сложно придвижване из предимно враждебния континент.

Анализатори твърдят, че най-лошото тепърва предстои. Самите европейски туристи няма да могат да запълнят нишата заради нарастващи цени на полети, горива, услуги и храни. Инфлацията принуждава редовните пътуващи от Германия, Англия, САЩ да свиват разходите.

Луксозен вакуум

Британският вестник Telegraph предвижда „огромни финансови загуби“ за държави като Чехия, Италия, Франция и Черна гора, които освен руски туристи привличаха и купувачи на луксозни недвижими имоти. Хотелиери и бизнесмени от Тоскана и Лазурния бряг изразиха опасения от дефицит на заможни гости. Липсата вече отчитат агенциите за имоти и собствениците на туристически обекти в Италия, според които руснаците са многобройни, най-щедри и местният бизнес силно зависи от тях.

Най-голяма жертва на ситуацията изглежда Кипър, тъй като секторът е една четвърт от икономиката на страната. Хотелиерската асоциация опитва да компенсира с клиенти от Великобритания, Германия и Израел, но те също са финансово притиснати.

Загуби в цифри

$14 милиарда глобална загуба за туристическата индустрия от войната, санкциите и контрасанкциите очаква Световната организация по туризъм към ООН (UNWTO), която изключи Русия от членство на извънредна сесия в края на април.

$35 млрд. годишно харчат руснаците за пътувания и почивки в чужбина, 60% от сумата – в Европа. Китайците преди пандемията харчеха над 270 млрд. годишно, но в ковид периода именно Русия поддържаше с туристи европейските, карибските плажни дестинации и островите в Индийския океан.

150 млн. евро ще загуби само Рим от отсъствието на руснаци през 2022. През 2019 Италия е била посетена от 1,7 млн. руснаци, похарчили общо един милиард евро.

1,4 млрд. евро се очаква да загуби тази година Испания от липсата на руски туристи, които през 2019 наброяваха 1,3 млн.

2,5% от годишния си БВП е застрашен да загуби Кипър без руските туристи, които като дял са четвърт от всички на острова.

40% от почиващите в Куба по време на пандемията бяха руснаци, а в Доминиканската република те отстъпваха по численост само на американците.

Руските дестинации

Руснаците ще се насочат масово към Турция, Египет, ОАЕ и някои по-скъпи пакети като Малдивските и Сейшелските острови, Тайланд, Карибите. Изборът е традиционен, но свързан най-вече с наличието на директни полети, защото повишените цени и нуждата от транспортни комбинации създават грижи. Турция бързо взе мерки за осигуряване на стотици чартъри. Подготвя се възобновяване на самолетните връзки между Москва и Тайланд.

Туристите от Русия имат проблем с резервациите поради блокирани плащания с най-популярните банкови карти. Затова използват китайските UnionPay. Руските „Мир“ работят свободно в Турция, Египет, ОАЕ.

България и съседите

Ние не сме сред най-засегнатите от скъсаните отношения с Кремъл, но трудно ще игнорираме 300–350 хиляди руски собственици на имоти в нашите курорти. През 2019 на Русия се падат 5% от чуждите туристи в България, през 2021 на почивка тук дойдоха 135 000. Санкцията от сесията на UNWTO в Мадрид не налага на България и другите членове ограничения към руски туристи, но достатъчен проблем са визи, транспортни спънки и множество оплаквания от агресивно отношение в Европа.

Прогнозите сочеха по-добър летен сезон от миналогодишния и на 65% от предпандемичната 2019. Резервациите от Западна Европа обаче вървят трудно, вероятно от опасения, че сме твърде близо до военните действия и регионът като цяло е несигурен. България се надява на туристи от съседни държави.

Поскъпване от старта

Още преди началото на сезона плъзват информации за осезаемо поскъпване на туристическия продукт. С цените на енергия, горива, консумативи и суровини се обяснява около 20% ръст на пакетите, нощувките, ресторантите. С разгара на активния сезон ще има нови инфлационни вълни.

Въпреки отчитания ръст в интереса на българи към нашите курорти, очаква се мнозина да изберат дестинации в чужбина. На пръв поглед в Гърция ще е малко по-скъпо от България, а чувствително по-евтино ще е в Турция. Египет може да излезе наравно с по-популярните ни курорти. На пазара излиза и Албания, която спокойно конкурира по цени Турция.

В ущърб на нашия сектор е бъркотията с украинските бежанци. Финансираният с по 40 лв. дневен престой в хотели приключва и трябва бъдат преместени в държавни бази (за които помощта е 15 лв.), а някои не искат да напускат досегашните си обитания. Назрява и проблем с паркирането, за което хиляди украинци ще трябва да плащат по курортни цени. Изглежда, че България пак изостава с организацията на летния сезон.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини