- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_img

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
неделя, 4 декември 2022 г.
6.1 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Един глас не достигна за разглеждане връщането на хартиената бюлетина

Избрано

С фалстарт на опита за връщане на хартиените бюлетини започна днешният парламентарен ден.

Тази сутрин БСП се опита да включи разглеждането на промени в Изборния кодекс, основната от които е връщане на хартиените бюлетини при избори, в седмичната програма на Народното събрание.

От левицата предложиха законопроектът за изменение и допълнение на ИК да бъде разгледан веднага след актуализацията на държавния бюджет. Бързането с новата редакция е заради все по-вероятното провеждане на поредни предсрочни избори. При гласуването на предложението им обаче един глас се оказа решаващ и ИК не успя да влезе в дневния ред, а с това се даде и фалстарт за връщането на хартиените бюлетини.

Искането на БСП бе отхвърлено със 115 гласа „за“ (ГЕРБ-СДС, ДПС, БСП), 115 „против“ (ПП, ИТН, ДБ и „Възраждане“и 1 от БСП) и 1 „въздържал се“ (ПП).

Резултатът показва, че решаващият глас е бил на депутат от БСП, който е отказал да гласува с парламентарната си група. Досега единствено Крум Зарков се е обявявал против връщането на хартията за избори. Преди минути депутатът от ДБ Ивайло Мирчев потвърди, че гласът е именно на Зарков.

Преди малко повече от два месеца БСП внесе законопроект за промени в ИК, но до момента той не е разглеждан нито в зала, нито в парламентарната комисия по конституционни и правни въпроси. Причината е неодобрението на коалиционните партньори, които не са съгласни с връщането на хартиените бюлетини.

Тогава от левицата мотивираха предложението си със спада на избирателната активност, който според депутатите се дължал на машинния вот. Тази теза съвпада с твърдения на ГЕРБ-СДС, според които обаче машините допринесли за машинацията на вота.

В деня, в който от ГЕРБ поискаха вот на недоверие срещу правителството, бившите управляващи внесоха и свои предложения за промени в Изборния кодекс.

Така ГЕРБ-СДС и БСП искат да променят Изборния кодекс малко повече от година, след като машинният вот стана задължителен за всички секции с над 300 избиратели. В навечерието на Великден миналата година, по време на 45-ото НС, промените станаха факт, като основният отпор идваше от ГЕРБ.

Именно машинният вот се превърна в основно оправдание за по-ниския резултат на бившите управляващи на изборите за 46-ото НС. След това, непосредствено преди изборите за 47-и парламент, ЦИК изненадващо изпълни искането на ГЕРБ и реши всички разписки от машини да се броят.

В Централната избирателна комисия „против“ се обявиха само ИБГНИ (Росица Митева) и ДБ (Любомир Георгиев). След края на изборите ГЕРБ по традиция обвиниха машините. Към тази реторика се присъедини и лидерът на левицата Корнелия Нинова.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини