- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_img

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
сряда, 7 декември 2022 г.
9.1 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Един ненужен и безсмислен спор

Избрано

Снимката с този плакат стана повод безкритичните поддръжници на ЛГБТ да заемат позата на ортодоксални християнiur тълкуватели и дълбокоумно да заключат, че гордостта е сред християнските пороци, ерго, защитниците на семейството са нагазили с двата крака в греховността. Публикуваме краткия коментар на Огнян Минчев по темата.

Огнян МИНЧЕВ

Това е един ненужен и безсмислен спор. Могат ли християните да се гордеят или не?

Не е работа на агностиците и на либералите да съдят дали християните или някой друг могат да се гордеят. Това е вътрешен въпрос за християнската общност, чието решаване не се нуждае от външна помощ.

Този плакат (на снимката) е политическа позиция, огледална на позицията на другия парад, проведен същия ден – за правата на LGBT общността. Тъй като този парад носи официалното название Pride – т.е. гордост, демонстриращите в подкрепа на традиционното семейство са се изкушили да кажат с какво те се гордеят.

Личното ми мнение е, че е човешко да се изпитва чувството гордост – тогава, когато то не е основание за високомерие, отхвърляне или дискриминиране на другите. В конкретния случай два различни вида гордост са декларирани публично и – независимо от нашата оценка за тях – добрата новина е, че привържениците на двата вида „гордост“ мирно демонстрираха в един и същи ден за да защитят правата си.

Това е смисълът на една демократична система – да даде възможност за изява на групови позиции и да съхрани обществената толерантност и гражданския мир при защитата им. Дали християните или други групи хора имат право на гордост според собствената им ценностна система – това е техен вътрешен въпрос, в който няма място за външни нахлувания.

Фейсбук/Огнян Минчев

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини