- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_img

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
събота, 3 декември 2022 г.
6.1 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

„Екзакта“: 9,6% разлика между ГЕРБ и ПП, БСП и „Възраждане“ на кантар

Избрано

Между шест и осем партии е много вероятно да има в следващото Народно събрание, показва национално представително проучване на „Екзакта Рисърч Груп“. Изследването е проведено в периода от 20 до 25 септември, сред 1050 пълнолетни български граждани в 71 населени места на страната.

ГЕРБ-СДС получава 26,4% подкрепа от твърдо решилите да гласуват, а „Продължаваме Промяната“ – 16,8%. На трето място се подрежда ДПС с 12,6%, следвана от „БСП за България“ – с 10,8%. „Възраждане“ се нарежда на пето място с 10,5% гласове, а „Демократична България“ получава 8,0%. „Има такъв народ“ е с 4,5% подкрепа, а „Български възход“ – 4,2%.

Според изследването на „Екзакта Рисърч Груп“ 43% от българите са напълно уверени, че на 2 октомври ще отидат да гласуват. Към 25 септември са посочили, че със сигурност възнамеряват да гласуват около два милиона и четиристотин хиляди избиратели, живеещи на територията на България. Жителите на София и на градовете-областни центрове в по-малка степен възнамеряват да гласуват в сравнение с жителите на малките градове и на селата, показва още проучването.

Известни притеснения от машинното гласуване са заявили, че изпитват 16,8%.

С преференции възнамеряват да гласуват 23%, като това са по-често хора с висше образование, избиратели на „Демократична България“, на ГЕРБ, на „БСП за България“ и на „Възраждане“. Преференциалният вот е предпочитан от избиратели на партии, които са сигурни участници в следващия парламент и пред които не стои въпросът за кого да гласуват, а как да допринесат за това в парламента да попаднат повече хора с качества.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини