- Реклама -

- Реклама -

вторник, 21 март 2023 г.
16.8 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Екоактивисти бяха глобени за гавра с крал Чарлз Трети

Двама активисти от движението „Просто спрете петрола“ трябва да платят на музея „Мадам Тюсо“ компенсация от 3500 паунда, задето омазаха с веганска шоколадова торта лицето на восъчната фигура на крал Чарлз Трети, съобщи ДПА.

Ейли Макфадън (20 г.) и Том Джонсън (29 г.) бяха намерени за виновни за причиняване на щети от съда в Уестминстър. Екоактивистите омазаха восъчната фигура на 24 октомври миналата година.

Скулптурата на монарха заедно с тези на кралицата консорт и на принца и принцесата на Уелс, оценявани между 75 000 паунда и 200 000 паунда, бяха снети от изложбата до следващата сутрин.

Макфадън и Джонсън отрекоха да са причинили вреда за 3500 британски лири, която според музея е цената за пребоядисване, за почистване на дрехите, на кичурите истинска коса на восъчната фигура. Част от служителите на музея се наложило да работят извънредно по пет часа, достъпът до музея бил спрян за почти един час, през което време не са могли да го посетят до 900 души.

Джонсън, който няма предишни присъди, получи 12-месечна условна присъда и ще плати 1750 паунда компенсации и 250 паунда съдебни такси.

Макфадън, която има три предишни присъди, ще плати същите компенсации и такси и бе наказана също с 12-месечна присъда без лишаване от свобода и 80 часа общественополезен труд.

- Реклама -

Последни новини