20.8 C
София
събота, 13 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Екоминистърът: Незаконни хотели по морето да станат изкуствени рифове

Министърът на околната среда и водите Борислав Сандов даде екстравагантно предложение за решаване на проблема с незаконните хотели по плажовете в България. „Могат бъдат вкарани в морето и да се създадат изкуствени рифове. Това не е шега. Вместо да бъде изхвърлено на сушата, да потъне в морето. Има начини да се преместят във водата“, коментира той пред Нова тв. Според него това ще има благоприятен ефект върху биологичното разнообразие.

Сандов коментира и темата за незаконното строителство на Алепу. Преди седмица се разбра, че Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) е започнала процедура за премахването на ваканционния обект „Алепу Вилидж“, след като Върховният административен съд обяви, че разрешителното за строеж е било издадено с нарушения и е „нищожно“. От печално известния „вилидж“ трябва да остане само частта, която е направена за укрепване на ската. Екоминистърът уточни, че ще се направи анализ каква част от строителството да бъде премахната. „Трябва да се рекултивира природната зона там. Ако го махнем, може склона да продължи да се свлича“, заяви той.

Процедурата по събарянето ще бъде платена от строителя. „Ако се докаже в съда, че държавата е подвела собственика, държавата ще плати“, добави Сандов.

Екоминистърът каза още, че АМ „Струма“ не бива да минава през Искърското дефиле, тъй като това ще бъде в нарушение на правото на ЕС и ще започнат наказателни процедури срещу България. Вариантите са два – да се изгради обход или тунел. „Това не е реализирано досега, защото фирми на предишната власт нямаха възможност да построят дълъг тунел. А това е най-доброто от екологична гледна точка“, смята Сандов.

Той е категоричен, че темата за АЕЦ „Белене“ няма потенциал да взриви коалицията. Предстои да бъде направен анализ за необходимостта от нови ядрени мощности, както е записано в коалиционното споразумение.

Източник: Сега

Снимка: Нова тв

 

Последни новини

- Реклама -