- Реклама -

- Реклама -

събота, 4 февруари 2023 г.
-1.1 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Ексклузивно: Вижте исковата молба на прокуратурата в Ню Йорк срещу Nexo

Исковата молба, която от 26 септември е във Върховният съд на Ню Йорк, е от името на Летиша Джеймс, главен прокурор на щата Ню Йорк. Като ответници са посочени Nexo Inc. и Nexo Capital, Inc., а ищецът е народът на щата Ню Йорк.

Според характера на престъплението, най-малкото от юни 2020 г. ответниците, действайки чрез публично достъпния си уебсайт и мобилното си приложение за смартфони, което позволява на потребителите да купуват, продават, депозират, търгуват, заемат и печелят от лихви, са действали като нерегистрирани брокери или дилъри на ценни книжа.

Nexo също така е нарушила закона като е представила невярно, че спазва приложимите разпоредбии изисквания за лицензиране.

Уебсайтът на Nexo и други публикации многократно са съдържали съществени неточности и пропуски по отношение на безопасността и законосъобразността на инвестиционните продукти на Nexo, гласи жалбата. Например, в отговор на медийни съобщения за първоначалното разследване на OAG,

 

Nexo направили публично изявление, в което излъгали.

 

След това продължили да действат като нерегистриран брокер или дилър на ценни книжа, тъй като са поддържали няколко хиляди инвестиционни сметки в Ню Йорк.

Главният прокурор иска заповед, с която да се забрани на Nexo да продължава да нарушава законите на Ню Йорк, да се разпореди на Nexo да плати обезщетение и неустойка във връзка с незаконното си поведение, както и други необходими мерки, които ще гарантират справедливост.

От жалбата става ясно, че Nexo Inc. е корпорация от Каймановите острови, създадена през 2018 г. Тя е изцяло собственост на Коста Кънчев, неин съосновател, изпълнителен председател и главен изпълнителен директор. Nexo Inc. е компанията майка на Nexo Group, която включва различни дъщерни дружества и филиали и не е регистрирана за извършване на стопанска дейност в Ню Йорк, както и и не е регистрирана в OAG като брокер или дилър на ценни книжа или брокер-дилър на стоки.

Nexo Capital, Inc. („Nexo Capital“) е корпорация от Каймановите острови, която е изцяло собственост на Nexo Inc. Nexo Capital притежава и управлява публичния уебсайт и мобилното приложение за смартфони на Nexo. Nexo Capital също не е регистрирана за извършване на стопанска дейност в Ню Йорк и не е регистрирана в OAG като брокер или дилър на ценни книжа или брокер-дилър на стоки.

На 18 октомври 2021 г. OAG изпраща писмо до Nexo, в което изисква от него незабавно да преустанови по-нататъшната си незаконна дейност в Ню Йорк, свързана с предоставянето на неговите продукти и услуги. 39. В това писмо се посочва още, че търговията на Nexo с биткойн и други виртуални валути на територията на този щат, без да е регистрирана, е незаконна.

След публичните съобщения относно писмото на OAG от 18 октомври 2021 г. Nexo публикува изявление в официалния си акаунт в Twitter, в което отрича да е извършвала дейност в Ню Йорк. Впоследствие обаче признава, че – противно на публичните си изявления – Nexo всъщност е имала хиляди активни сметки в Ню Йорк, които са закупили или продавали виртуални валути на борсата или инвестират.

Освен това

 

Nexo признава, че не е изисквала потребителите да бъдат „проверени“,

 

нито е подлагала потребителските акаунти на своето „базирано на риска блокиране на IP адреси“, докато в акаунта на потребителя не е била депозирана минимална прагова сума. С други думи, Nexo не е правил нищо или почти нищо, за да потвърди самоличността или местоположението на потребителите, чиито депозити не са надвишавали минималния праг. Такива „непроверени“ клиенти можели да купуват и продават виртуални валути и да използват различни продукти и услуги на Nexo, без да предоставят никаква лична информация, освен имейл адрес, парола и контакт за двуфакторно удостоверяване.

След намесата на властите с имейл от 2 ноември 2021 г. Nexo заявява, че е изпратила известия до клиентите в Ню Йорк, в които се посочва: „Нашите системи установиха, че вашият акаунт в Nexo се намира в щата Ню Йорк – юрисдикция, в която за съжаление вече не предоставяме нашите услуги. Молим ви да изтеглите всички салда до 30 ноември 2021 г. След изтичането на този срок сметката Ви няма да бъде достъпна.“

На 11 ноември 2021 г. Nexo обявява, че Ювече е деактивирала всички свои услуги в Ню Йорк – това включва услугите за печалба [EIP] и обмен“. Nexo информира, че е идентифицирала приблизително 10 000 базирани в Ню Йорк сметки, от които около 900 са инвестирали в EIP.

Въпреки уверенията обаче към 31 януари 2022 г., според данните на Nexo, все още уима повече от 5500 активни сметки на EIP, финансирани от инвеститори от Ню Йорк, с обща стойност на сметките от около 11,66 милиона долара. Към 31 юли 2022 г. продължава да има повече от 5000 такива сметки.

Така властите стигат до извода, че Nexo е представила невярно, че спазва приложимите закони и разпоредби и е подвеждала и хората със сметки в платформата.

На 5 февруари 2021 г. или около тази дата съоснователят на Nexo Антони Тренчев твърди в интервю за Bloomberg, че основателите на Nexo „са от много традиционен, регулиран произход“. На 6 февруари 2021 г. Нексо публикува видеозаписа и стенограмата на това интервю на своя уебсайт като публикация в блог, озаглавена „Нексо е била подложена на стрес-тест по начин, по който никоя банка не е била“. На 30 юни 2021 г. или около тази дата Тренчев се появява в предаване на Yahoo Finance Live и заявява, че „от финансова гледна точка би твърдял, че [Nexo] е по-сигурна, особено за по-големите клиенти, от средната банка“. На 1 юли 2021 г. Nexo публикува отново това предаване в своя канал в YouTube и го преименува на „Nexo е по-безопасно от средната банка…“.

 

Чрез тези твърдения Nexo създавали у клиентите заблуждаваща представа,

 

че инвестициите им са нискорискови и че те сключват сделки с дружество, което е напълно лицензирано и работи в съответствие с приложимите норми. Всъщност е действала незаконно в Ню Йорк и е участвала в измамни практики.

Целта на жалбата е да се разпореди на ответниците да възстановят всички средства, получени от инвеститорите във връзка с измамните и заблуждаващи действия и да им се забрани да участват в издаването, предлагането, размяната, продажбата, насърчаването, договарянето, рекламирането, инвестиционните съвети или разпространението на ценни книжа или стоки на територията на щата Ню Йорк или от него.

Летиша Джеймс – главният прокурор на Ню Йорк, който застана зад 10 000 свои съграждани, потребители на Nexo

През октомври 2022 главният прокурор на Ню Йорк Летиша Джеймс нареди две платформи за заем на криптовалути, включително българската Nexo, да прекратят дейност в щата. Месец по-рано тя заведе дело срещу Nexo Inc., брокери и дилъри, за измами на инвеститори, които са били лъгани за тяхната регистрация.

Вместо да се регистрират след първоначалните предупреждения, Nexo продължили да дават грешна информация на инвеститорите, че са лицензирана и регистрирана платформа, която има правото да предлага, поръчва и продава подобни финансови инструменти, мотивираха се от офиса на прокурора през септември.

Около 10 000 нюйоркчани са били потребители на нелицензираната платформа. След завеждане на делото, Летиша Джеймс обяви, че търси компенсация за хилядите измамени инвеститори.

Според официалното съобщение на нюйорксата прокуратура със случая се занимава асистент главния прокурор Джеси Дивайн от Бюрото за защита на инвеститори, със съдействието на правен асистент Шърмейн Блейк от същото Бюро, както и детектив-следовател Брайън Метз от Инвестиционното звено.

След няколко месеца разследване в САЩ, Великобритания и други страни, резултати по делото бяха оповестени от българската прокуратура, която е поела случая. Причината е, че четиримата заподозрени са българи и фирмата е ръководена от българска територия, обяви зам.-главният прокурор Борислав Сарафов.

 

Източник: Трибюн

 

 

- Реклама -

Последни новини