- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_img

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
сряда, 7 декември 2022 г.
9.1 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Експерти прогнозират поскъпване на кредитите

Избрано

 

Финансови експерти прогнозират, че кредитите могат да поскъпнат най-малко с половин процент в следващите месеци. Има промени и в банковите такси, предаде БНР.

Най-напред ще поскъпнат новоотпуснатите кредити, а сигнали за това експертите разчитат в поведението на банките още от началото на тази година.

„Ако Европейската централна банка увеличи с 0,5 лихвите, банките ще увеличат с абсолютна реципрочност лихвите по кредити“, коментира финансистът Десислава Николова.

Сравнително със същия процент се очаква да започнат да растат и лихвите върху депозитите.

Няколко банки на пазара вече предприемат такава политика. За тенденция все още не може да се говори, казва още Десислава Николова.

„По-скоро тези корекции са много малки и бяха в резултат на вътрешна конкуренция между самите тях. Видим ли, че големите банки в страната вдигат, предприемат корекции в лихвите по депозити, тогава вече трябва да се готвим за последващо покачване и отразяване в цената на кредитния ресурс.“

Заедно с това поскъпват и услугите, предимно на място в офиса, за откриване на сметки, парични преводи, теглене и внасяне на суми.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини