- Реклама -

- Реклама -

петък, 31 март 2023 г.
10.8 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Експерт: В България сиренето е по-скъпо, отколкото в Италия и Швейцария

„След срещите, които имахме по покана на Министерския съвет, на министъра на икономиката и министъра на финансите в края на миналата година, се очакваше, че ще се създаде работна група към Министерството на икономиката, посветена на инфлацията. На 4 януари получихме покана за участие в работната група, на 5 януари изпратихме наш участник. До момента не е направено нито едно заседание“.

Това коментира пред бТВ Николай Вълканов от Сдружението за модерна търговия.

Според него една от причините за по-ниските цени на хранителните продукти в чужбина може да бъдат намалените ставки. В България ДДС-то за тях е 20%.

Той коментира цените на италианското сирене Грана Падано у нас и в Швейцария, след като анализ показва, че в България то е с около лев по-скъпо. Николай Вълканов смята, че това може да се дължи на факта, че Италия и Швейцария са по-близко разположени.

Винаги ще има отделни стоки, които към даден момент в различни държави могат да бъдат намерени на съпоставими цени или на по-евтини отколкото тук. Това не означава, че потребителската кошница у нас е по-скъпа“, посочи още Вълканов.

Според него инфлацията у нас е напълно съпоставима с тази в Чехия, Словакия, Румъния и Полша. Той посочи, че тук инфлацията при храните е била 25% през изминалата година, а в Германия – 20%.

„Средната потребителска кошница в България е по-евтина с около 30% от средната за ЕС. Българинът, полякът и румънецът се хранят най-евтино от магазините“, заяви експертът.

„Най-много поскъпват оранжерийните зеленчуци. В Европа има огромна криза с тяхното производство. В Англия щандовете са празни“, каза Николай Вълканов.

 

Снимка: Румяна Тонева/24 часа

- Реклама -

Последни новини