- Реклама -

- Реклама -

22.8 C
София
сряда, 7 юни 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Експерт: Как да използваме ChatGPT в наша полза

ChatGPT е изкуствен интелект, който помага на хората да правят невероятни неща. С него хората могат да си говорят под формата на чат и да получават резултати или отговори. В тези отговори хората могат да получат знания за всичко. ChatGPT може да замени Google. Това заявява в интервю пред БГНЕС експертът по изкуствения интелект Емил Стратиев.

„ChatGPT е трениран на изключително голяма база данни, в която има много информация за всякакви теми“, обясни Стратиев. Той даде пример с това, че можем да зададем въпрос как да стигнем до конкретно място, можем да го накараме да ни даде идеи за публикации, можем да го питаме за различни личности, освен това може да му зададем и команда да ни напише текст от например 1000 думи . „ChatGPT има безкрайни възможности и единственото ни ограничение е знанието ни за това как да го използваме“, отбеляза Стратиев. Според него човек трябва да се самообучи как да използва ChatGPT и да го използва за своите лични и професионални цели.

По отношение на това какви са ограниченията на ChatGPT, Стратиев коментира, че едното ограничение е свързано с това на каква база данни е трениран изкуственият интелект, но от друга страна, са и по-големите ограничения, които самите ние си поставяме. „Най-вече те са свързани с нашите нагласи“, обясни той и добави, че сред ограниченията е нашият личен опит от използването на ChatGPT. Той сподели, че от неговия опит при използване на изкуствен интелект, е установил, че колкото повече го използва ChatGPT, толкова повече се отваря и хоризонтът му.

„Можем да използваме ChatGPT по всякакъв начин. Първо хората могат да го питат за по-прости неща – някаква информация, а след това да започнат с по-дълги команди, които са по-персонализирани“, уточни Стратиев.

Той посочи, че работим с изкуствен интелект от десетилетия. „Хората си мислят, че с излизането на ChatGPT за първи път е започнало развитието на изкуствения интелект, но това не е така. Всеки човек, който е влязъл във Фейсбук или YouTube и получава предложения за видеа, използва, съзнателно или не, изкуствен интелект. Тези алгоритми, които определят какви видеа да излязат пред нас, така че да са ни интересни и да останем в тази платформа е изкуствен интелект. Alexa, Siri са изкуствени интелекти, както и колата на Илън Мъск Tesla.“, отбеляза той.

Стратиев коментира, че вероятно в бъдеще изкуствените интелекти ще автоматизират голяма част от процесите, които се случват в много организации. Той посочи, че не малко хора губят и своята работа. „Това е лошата страна, но хубавата страна е, че ние ще трябва да се преквалифицираме, така че да използваме изкуствените интелекти, за да подобрим живота си и потенциалът в тях е огромен.“, смята Стратиев.

- Реклама -

Последни новини