- Реклама -

- Реклама -

събота, 1 април 2023 г.
8.6 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Експерт: Не е спекулант който вдига цените сега, а глупак

Експертът Богомил Николов от „Активни потребители“ коментира днес по повод инфлацията в България, че проблем е поведението на търговците с монополно положение.

„Всички други, които вдигат цените, не наричам спекуланти, а глупаци. Какво печелят те от високите цени? Това е лош търговец, но пазарът вразумява всички. Лечението е да се потърсят наваксващи доходи, за да не губим покупателната способност, също и държавата да намали факторите, подхранващи инфлацията“, коментира той пред НоваНюз.

Според него нелоялна практика е подвеждане при купуване на продукт при условия, различни от посочените. „Държавата да спре с помощите за бизнеса. Раздават се на всички, включително на най-големите, това е нонсенс. Вместо да се дават на домакинствата, за които цената е с 15% по-висока“, подчерта Николов.

Според икономиста Кузман Илиев забавянето на темпа на ръст на инфлацията се дължи на забавянето в глобалната икономика. Германия е моторът, а е в техническа рецесия. Ние изнасяме продукти към европейските си партньори, затова и ние страдаме от външните фактори. Причините за инфлацията е, че има много напечатани пари и недостатъчно производство. Така се обезценяват парите. Липсата на предвидимост кара магазините да вдигат цените, категоричен е той.

По думите му няма вариант, в който търговец да вдигне цените, защото така иска. „Той трябва да бъде рентабилен, иначе излиза от пазара. Някой е взел политическо решение, че трябва да затворим изкопаеми горива, които произвеждат електроенергия евтино“, заяви той.

 

- Реклама -

Последни новини