- Реклама -

- Реклама -

20.8 C
София
вторник, 6 юни 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

ЕК забрани вноса на зърнени продукти от Украйна в 5 държави, включително България

Европейската комисия забрани вноса на зърнени продукти от Украйна в България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия.

ЕК прие превантивни действия по отношение на вноса на ограничен брой продукти от Украйна в рамките на извънредната защитна мярка.

Тези ограничения са необходими предвид извънредните обстоятелства на сериозни логистични затруднения в 5 държави членки на Европейския съюз, сред които и България.

Мерките се отнасят само до четири селскостопански продукта — пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе — с произход от Украйна.

Те имат за цел да облекчат логистичните затруднения във връзка с тези продукти в България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия.

При въведените ограничения на ЕК петте държави се съгласиха да вдигнат едностранните забрани за влизане на украинско зърно, които наложиха в защита на местните фермери.

Брюксел предвижда пакет в тяхна помощ в размер на 100 милиона евро и не изключва продължаване на ограниченията за посочените украински продукти и след 5 юни, ако извънредните обстоятелства се запазят.

Земеделският министър Явор Гечев се очаква да бъде изслушан от депутатите по повод намерението на правителството да отмени наложените ограничения върху достъпа на продукти с произход Украйна.

 

 

 

- Реклама -

Последни новини