- Реклама -

- Реклама -

2.7 C
София
неделя, 3 декември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

ЕК пак уличи Петков в лъжа: БГ планът за възстановяване е получен на 15 октомври 2021 г.

На 4 февруари избухна политически скандал след изказване на премиера Кирил Петков в парламента, че поправеният от редовното правителство План е внесен в Европейската комисия – без съгласуване в парламента и обществено обсъждане

Европейската комисия отново уличи премиера Кирил Петков в лъжа, като потвърди днес, че българският План за възстановяване е внесен от служебното правителство на 15 октовмври 2021 г.

На 4 февруари премиерът Кирил Петков изненадващо обяви в парламента, че поправеният от неговото правителство План за възстановяване и устойчивост е внесен в Европейската комисия. От ГЕРБ реагираха, като обвиниха Петков в лъжа – още на същата дата говорител на ЕК е обявил, че единственият план, с който разполагат, е внесен на 15 октомври 2021 г. от служебния вицепремиер Атанас Пеканов.

Днес говорител на ЕК, цитиран от БТА, подчерта, че оценката на българския План за икономическо възстановяване продължава. Той поясни, че срокът за оценката е удължаван на два пъти досега с по един месец. България внесе Плана на 15 октомври миналата година, посочи говорителят на пресконференция в отговор на нарочен въпрос.

Той добави, че ЕК и нашата страна са в много конструктивен диалог. Оценката се извършва по 11 показателя и ще я представим, когато сме готови, заяви говорителят. По неговите думи действащата отсрочка изтича на 15 февруари.

Припомняме, че на 4 февруари избухна политически скандал след изказване на премиера Кирил Петков в парламента, че поправеният от редовното правителство План за възстановяване и устойчивост е внесен в Европейската комисия. Бившият вицепремиер и заместник-председател на ГЕРБ Томислав Дончев обвини Петков, че е излъгал от парламентарната трибуна.

„Г-н Петков ме информира в пленарната зала, че Планът е предаден на Европейската комисия и тя го разглежда. Ако наистина е пратен там, това е проблем. Нещо повече – това е безобразие, защото не може да изпраща документ, който никой в България не е виждал“, възмути се Дончев.

Според него говорител на ЕК е заявил, че Планът, с който разполагат, е подаден на 20 октомври 2021 г. и е разработен от второто служебно правителство.

А пред парламента премиерът Кирил Петков заяви: „България е изпратила на Европейската комисия нов, редактиран вариант на Плана за възстановяване и устойчивост, но все още няма конкретни отговори по него“.

По думите му са били ревизирани секторни политики в енергетиката, за да се избегне увеличаването на зависимостта на страната от руски газ.

По-късно на 4 февруари на заседание на бюджетната парламентарна комисия от финансовото министерство уточниха, че става въпрос за изпратена обща рамка с новите проекти, които ще търсят съфинансиране по механизма за възстановяване и устойчивост, но се чака отговорът на Брюксел, за да бъдат изпратени финалните проекти.

Пред журналисти Дончев призова правителството веднага да даде обяснения какво точно е залегнало в последната версия.

„Самото допускане, че някой си е позволил да изпрати Плана в ЕК без публично обсъждане и съгласуване с никого в България, е безобразие. Ако пък Планът не е изпратен в ЕК, то значи премиерът Петков е излъгал от парламентарната трибуна“, заяви бившият вицепремиер.

България очаква по механизма за възстановяване и устойчивост безвъзмездни 12.6 млрд. лв. и още 9 млрд. лев като заеми.

Източник: Епицентър

- Реклама -

Последни новини

- Реклама -