- Реклама -

- Реклама -

събота, 1 април 2023 г.
8.6 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

ЕК прогнозира силен спад на инфлацията в България до 7,8 на сто

Инфлацията по хармонизирания индекс на потребителските цени в България ще спада от 13 на сто през 2022 година на 7,8 на сто през 2023-та заради по-ниските цени на енергията – това сочат данните на зимната икономическа прогноза на Европейската комисия  за тази година. Догодина общата инфлация ще спадне до 4 на сто заради очакваното понижение на динамиката на цените на храните.

От Комисията обаче предупреждават, че инфлацията в цените на услугите ще бъде устойчива в рамките на прогнозния период. Реалният брутен вътрешен продукт ще се увеличи с 1,4 на сто тази година и с 2,5 на сто през следващата.

Развитието на икономиката до голяма степен ще зависи от взаимодействието между заплатите и развитието на цените. В контекста на стегнатия трудов пазар, заплатите ще продължат да растат сериозно и да поддържат потреблението на домакинствата, се казва още в прогнозата.

Бързото нарастване на износа през миналата година е стимулирано от възможността да бъде удовлетворен недостигът на храна, метал и други материални продукти, причинен от агресивната война на Русия в Украйна.

Очаква се обаче растежът на износа да се забави значително тази година заради сериозно изчерпани възможности на пазарния дял на експорта.

През 2024 година обаче той ще нараства в синхрон с външното търсене.

Увеличеното усвояване на европейските фондове, по-точно по плана за възстановяване и устойчивост, ще бъде в подкрепа на общите инвестиции за тази и следващата година. Евентуално отлагане на неговото приложение обаче поставя на риск инвестиционния растеж.

С последната си, зимна, макроикономическа прогноза Европейската комисия изрази очакване за 3,9% увеличение на реалния БВП през 2022 г., с което надхвърли есенната си прогноза за 3,1-процентен ръст. За 2023 прогнозата е за 1,4% ръст, за 2024 г. – 2,5%.

Освен силен спад на инфлацията ЕК прогнозира до 7,8% през 2023 г., отчита, че трябва да се отчита въздействието на силния ръст на заплатите.

Въпреки високата инфлация икономическата активност продължи да се разширява през 2022 г., подкрепена от стабилен растеж на износа и от увеличения на заплатите и социалните трансфери, които компенсираха нарастващите потребителски цени, се казва в анализа на комисията.

В него обаче се отбелязва забавяне на частното потребление през първата половина на годината, заради набралата скорост инфлация.

Очаква се пътят на икономиката да зависи до голяма степен от взаимодействието „заплати – цени“. Краткосрочните показатели и данните за инфлацията предполагат, че инфлацията ще намалява постепенно през прогнозния хоризонт, тъй като поскъпването на услугите ще продължи.

В условията на свит пазар на труда се очаква заплатите да продължат да растат силно и да поддържат потреблението на домакинствата.

 

Източник БНР

- Реклама -

Последни новини