- Реклама -

- Реклама -

неделя, 29 януари 2023 г.
-0.8 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Елизабет – след нея светът е различен! Неизвестни факти от живота й

Кралица Елизабет Втора, най-дълго управлявалият монарх на Обединеното кралство, почина в замъка Балморал в Шотландия на 96 години, след като е управлявала 70 от тях. Оставаха й само две години да достигне рекорда на френския крал Луи XIV (1638-1715), който остава на престола 72 години и 110 дни.

За времето на нейното управление се сменят 14 министър-председатели – от Уинстън Чърчил през Маргарет Тачър до Борис Джонсън, а Лиз Тръс е петнайстият. Преминава разпадането на Британската империя, Студената война и тежки скандали в кралското семейство. И макар крехка жена, наравно с мъжете се изправяше непоклатимо срещу всяка криза, без да издава емоциите си. Поданиците й получаваха сърдечна усмивка, дружеско помахване с ръка и редовни всенародни увеселения и искрено й вярваха вече 70 години.

През април 2021 г. Елизабет се сбогува със своя съпруг принц Филип, с когото бяха женени цели 73 години. Той почина на 99 години. Въпреки това Елизабет се върна бързо към своите задължения, а през юни тази година тя отбеляза с невиждани тържества юбилея си. Впечатляващото честване на триумфа на монархията включваше мащабен военен парад и концерт в Бъкингамския дворец за 22 000 зрители с „Куин“, Даяна Рос, Алиша Кийс, Андреа Бочели, Ханс Цимер и Елтън Джон, който имаше предварително направен запис. Само празничният обяд в извънградската резиденция Уиндзор бе повече от 1600 души на маси с дължина половин километър.

Още през май т.г. се появиха признаци, че кралицата има здравословни проблеми. Тогава в Лондон беше открита новата сесия на парламента и за първи път от десетилетия водеща на церемонията не беше тя, а Чарлз и по-големият му син – принц Уилям. От Бъкингамския дворец признаха, че кралицата има проблеми с придвижването. Елизабет II е пропускала тронното слово само два пъти – когато е била бременна със синовете си Андрю и Едуард.

Елизабет Александра Мери Уиндзор е родена на 21 април 1926 г. чрез цезарово сечение в дома на дядо си по майчина линия. Кръстена е в чест на майка си Елизабет Боуз-Лайън. Това се случва по време на управлението на другия й дядо – крал Джордж V. Баща й – херцогът на Йорк – по-късно крал Джордж VI, е вторият син, затова по право короната се пада на по-големия му брат. Когато Джордж V умира през 1936 г., чичо й сяда на трона под името Едуард VIII. Но още същата година всички са шокирани, след като той обявява по радиото новината, че абдикира – след като предлага брак на американката Уолис Симпсън, с която има връзка от 2 години. Едуард VIII остава единственият британски владетел, който доброволно се отказва от короната.

След неговото оттегляне на трона се възкачва бащата на Елизабет. А тя неочаквано се оказва вероятна престолонаследничка, тъй като няма брат, който би станал крал, дори да беше по-млад от нея. Има по-малка сестра – Маргарет, родена през 1930 г. Двете, както всички деца в кралското семейство, получават образование под надзора на майка си и на възпитателка. Учат история, литература, езици, музика. В книгата, която възпитателката Марион Крофорд издава през 1950 г., описва малката Лилибет, както сама се нарича и това име й остава в семейството, като подредено, ученолюбиво и отговорно момиче.

През 1940 г. 14-годишната Елизабет прави първото си обръщение по радиото в предаване на Би Би Си към децата, евакуирани заради Втората световна война: „Опитваме се да правим всичко по силите си, за да помагаме на нашите храбри моряци, войници и летци, и да носим своя дял от опасността и тъгата на войната. Всички знам, че накрая всичко ще бъде наред“.

Три години по-късно Елизабет е назначена за полковник в Гренадирската гвардия. А през 1945 г. Елизабет е назначена за почетен втори сублатерн-офицер в Женския спомагателен териториален корпус. Обучава се за шофьор и механик и пет месеца по-късно достига ранг почетен младши командир. След войната започва да придружава родителите си в техните задгранични визити и постепенно поема отговорности и се учи да управлява.

През 1951 г. здравето на крал Джордж VI се влошава и Елизабет все по-често го замества на публични прояви и задгранични пътувания. Така се случва и в началото на 1952 г., когато тя и съпругът й тръгват на визита в Австралия и Нова Зеландия през Кения. На 6 февруари в кенийската им резиденция ги застига вестта за кончината на краля. Още същата нощ Елизабет е провъзгласена за кралица. Тя още не е навършила 26 години. С принц Филип спешно се прибират във Великобритания и се местят в Бъкингамския дворец. Елизабет не си избира тронно име, а остава със своето, добавяйки към него „Втора“. Коронацията е на 2 юни 1953 г. в Уестминстърското абатство, а 30 милиона зрители в цял свят гледат по телевизията.

Очакванията са, че с възкачването на Елизабет II на престола кралската династия ще започне да се нарича Маунтбатън според обичая след брака жената да приема фамилията на мъжа си, но баба й – кралица Мери, и Чърчил държат фамилията да остане Уиндзор. През 1960 г. все пак фамилията Маунтбатън-Уиндзор е приета за наследниците им от мъжки пол. Двамата имат 8 внуци и 11 правнуци.

 

Принц Филип – любов от пръв поглед и завинаги

Подобно на властването й, семейният живот на кралица Елизабет с принц Филип е триумф на стабилността. Тя се влюбва в него още когато е 13-годишна, след посещение с родителите си в Кралския военноморски колеж в Дартмут, където той учи. Това става през 1939 г., но двамата всъщност се познават отдавна, тъй като са втори братовчеди по линия на датския крал Кристиан IX и трети – по линия на кралица Виктория. Филип е син на принц Андрей Гръцки и Датски (четвърти син на гръцкия крал Георгиос I и кралица Олга) и на принцеса Алис Батенберг. Роден на гръцкия остров Корфу през 1921 г., той е едва на 18 месеца, когато го отнасят на британски кораб в легло от кашони за портокали, след като чичо му, гръцкият крал, е свален от престола. По време на Втората световна война Филип вече служи като британец в Кралските военноморски сили.

Когато вижда 18-годишния висок, привлекателен кадет, малката още Лилибет се зарича да се омъжи за него. Той иска ръката й, още когато е 17-годишна, но родителите й, които и без това имат резерви към безпаричния чуждестранен принц, решават, че тя още не е готова за брак. Затова, когато Филип ѝ предлага официално през 1946 г. – 20-годишната Елизабет приема, без да ги пита. „Филип е ангел. С него си принадлежим от години“, възторжено им заявява тя, свидетелстват писма от онова време. Той също е много ентусиазиран: „Тя е единственото нещо в света, което е абсолютно реално за мен“.

Преди да станат съпрузи обаче, Филип се отказва от своите гръцки и датски титли, преминава от православието към Англиканската църква и приема фамилното име на британското семейство на майка си – Маунтбатън. Малко преди сватбата, той е провъзгласен за херцог на Единбург. На 20 ноември 1947 г. двамата се венчават в Уестминстърското абатство. На сватбата не са поканени трите му сестри (четвъртата умира през 1937 г. в самолетна катастрофа), както и абдикиралият Едуард VIII.

През ноември 1948 г. се ражда първото им дете – принц Чарлз. През 1950 г. – принцеса Ан, а доста по-късно се появяват принцовете Андрю (1960) и Едуард (1964).

Твърди се, че Елизабет и Филип са най-щастливи, когато той е разпределен в Малта от 1949 до 1951 г. Нейно величество по-късно споделя, че това е било единственото време, в което е могла да води „нормален“ живот. Преждевременната смърт на баща й слага рязък край и на безгрижието, и на службата на Филип във флота, от който е принуден да се откаже.

Въпреки дълголетието си обаче бракът им невинаги е бил безпроблемен. Особено в ранните години, когато Елизабет вече е кралица, принцът се бори постоянно да е в сянката ѝ, да стои на няколко крачки зад нея и животът му да зависи изцяло от нейната програма. С времето обаче свиква. „Моята роля на първо, второ и последно място е никога да не разочаровам кралицата“, заявява той след години.

Бившият личен секретар на кралицата – лорд Чартърис, разкрива още, че не е било необичайно за Елизабет да казва на съпруга си „да си затваря устата“. „Принц Филип обаче е единственият мъж в света, който третира кралицата просто като друго човешко същество и изглежда тя цени това“, допълва той.
В потвърждение на това е фактът, че в семеен кръг Филип нарича Елизабет Cabbage (зелка).

Запитан веднъж каква е тайната на успешния брак, принцът отговоря: „Различните интереси. Това е нещото, което не трябва да се оспорва“.

А самата кралица, по случай златната годишнина от сватбата им през 1997 г., казва, че през всички тези години Филип й е бил „сила и опора“, „моята скала“.

 

Гафовете на кралския съпруг

Принц Филип е толкова известен с гафовете и шегите си, колкото Елизабет II с резервираността си, коментира преди няколко години Франс Прес. Една от първите му издънки е на церемонията по независимостта на Кения през 1963 г., където представлява Великобритания. В момента, в който британското знаме е на път да бъде свалено, той се обръща към лидера на движението за независимост Джомо Кениата с въпроса „Сигурни ли сте, че искате да продължите?“.

През 1967 г., в отговор на въпрос дали иска да отиде в Москва, за да помогне за облекчаване на напрежението в Студената война, Филип заявява: „Много бих искал да отида в Русия – макар че копелетата убиха половината ми семейство“.
По време на рецесията през 1981 г. той отбеляза: „Всички казваха, че трябва да имаме повече свободно време. Сега се оплакват, че са безработни“.

През 1999 г., докато обикаля фабрика в Шотландия, той изтърсва расистка шега, виждайки старомодна кутия с предпазители: „Изглежда сякаш е правена от индиец“. През 2001 г. казва на 13-годишно момче, което иска да отиде в Космоса, че е прекалено дебело за астронавт, а на обиколка в Австралия следващата година пита абориген дали още се бият с копия.

 

Ярки тоалети, много шапки  и ценни брошки

Британската кралица винаги се е откроявала с ярки тоалети, макар да се придържа към консервативен стил на обличане. Тя слагаше дрехи с цикламен, лимоненожълт, ярко зелен, кралскосин, розов цвят. Преди време снаха й Софи – съпруга на принц Едуард, разкри, че Елизабет харесва тези багри, но по-важно е, че държи да бъде видяна дори от най-отдалечените си поданици по време на обществени събития. Елегантните дрехи на Нейно величество се шиеха за всеки конкретен повод. Всеки детайл е обмислен внимателно, например в полите на палтата й са зашитиоловни ленти, за да не се отворят при внезапен порив на вятъра.

Задължителен аксесоар към тоалета на кралицата са бяха шапките, съчетани със съответния цвят. Най-вероятно тя е разполагала с най-голямата колекция от капели.

Запазената марка на Елизабет обаче бяха изключително ценните брошки, които се предават от поколения в кралското семейство. Често тя използваше красивите аксесоари, за да предаде определено послание. Най-скъпото й бижу, първоначално е изработено за кралица Мария през 1911 г. и наследено от Елизабет през 1953 г. Брошката е с два диаманта по над 150 карата – „Кулинан III“, с формата на крушовидна перла, и обработеният като брилянт „Кулинан IV“, който е квадратен. Тя се оценява на 94 млн. долара.

Друго любопитен факт за кралската особа е, че говореше перфектно френски и зад граница често го практикуваше, без да ползва преводач.

Елизабет бе и известен любител на чая, като предпочита „Ърл Грей“. Нейно Величество не отказваше и чашка джин с аперитив „Дабонет“ преди обяд – за по-добро храносмилане. На празнични приеми в двореца тя винаги лично инспектираше сервирането, за да бъде всичко перфектно за височайшите гости.

 

Чарлз и Даяна – брак, в който участват трима

Британското кралско семейство е белязано от множество скандали, които започват още преди почти век с абдикацията на Едуард VIII. Оттеглянето му от престола е последвано от още позорни за Бъкингам събития. Той открито изразява своите прогермански възгледи и се среща с високопоставени нацистки служители, дори със самия Хитлер. През 1945 г. в замъка Марбург пък са открити документи с кореспонденция между Едуард и немците. Те разкриват нацистки заговор да бъде свален британският крал и възстановен Едуард. Правителството в Лондон успява да спре публикуването на досиета няколко години, но през 1957 г. стават публично достояние. Макар да няма преки доказателства, че херцогът на Уиндзор е влязъл в сговор с нацистите, репутацията му е срината и подозренията, че е бил готов на измяна, остават.

Следва нов скандал. Сестрата на Елизабет – принцеса Маргарет, се влюбва в бившия пилот от Кралските военновъздушни сили и военен герой Питър Таунсенд, докато той служи на баща й. Двамата искат да се оженят, но тъй като Таунсенд е разведен, Англиканската църква се противопоставя. След дълъг годеж с много усложнения, Маргарет е принудена да прекрати връзката. През 1960 г. тя се омъжва за фотографа Антъни Армстронг-Джоунс, но през 70-те наяве излизат техни афери с други хора и бракът им се разпада. Най скандална е тайната връзка на Маргарет д градинаря Роди Левелин, 17 години по-млад от нея, за която се разбира, след като са снимани заедно на почивка. През 1978 г. Маргарет става първата британска кралска особа, която се развежда от 400 г.

Първият скандал около престолонаследника принц Чарлз се разиграва, още когато той е едва 14-годишен. По време на пътуване с яхта до остров Люис със съучениците му са заведени в кръчма на пристанище. Там той си поръчва… черешова ракия. Това привлича вниманието на репортер от таблоид и историята излиза на първа страница. Заради инцидента телохранителят на Чарлз е уволнен.

Това обаче се оказва дребна сензация на фона на брачния му живот с принцеса Даяна. В навечерието на Нова година през 1989 г. един телефонен разговор на принцесата на Уелс с близкия й приятел Джеймс Гилби слага началото. В него Даяна говори за нещастния си брак с Чарлз. Без да знаят, разговорът е уловен и записан от двама различни радиолюбители и попада в пресата. През 1992 г. цялата стенограма е публикувана, а един вестник дори създава специална телефонна линия, на която всеки може да прослуша аудиозаписа.

Само след около година същото се случва и с Чарлз. Медиите публикуват стенограма на тайно записан телефонен разговор между него и дългогодишната му любовница Камила Паркър-Боулз. В него двамата използват изключително интимен език, като Чарлз дори й казва, че я обича. След като истината излиза наяве, в телевизионен документален филм през 1994 г. принцът потвърждава, че е изневерил. А през 1995 г. Даяна разказа своята версия на историята в интервю по Би Би Си, в което говори за трудния си брак, в който са трима – намеквайки за Камила, борбата си със следродилната депресия и булимията, както и за извънбрачната си връзка с инструктора си по езда (миналата година бяха направени разкрития, че журналистът я е прилъгал да говори с фалшиви банкови извлечения, че службите за сигурност са плащали на двама души в кралския двор, за да я следят, б.р.). Разгневена, кралицата заявява на Чарлз и Даяна, че трябва да се разведат. Това се случва официално през август 1996 г.

Година по-късно Лейди Ди, както всички я наричат, приключва 2-годишната си връзка със сърдечния хирург Хасан Кан. Той не успява да понесе преследването от папараци. Така скоро в живота на Даяна се появява супербогатият Доди Ал Файед – син на собственика на Harrods, което се оказва фатално. Връзката им се развива бързо и бурно. Заради принцесата Доди разваля годежа си с американската актриса Кели Фишър. Милиардерът и принцесата се усамотяват на яхта във Франция, където папаракът Марио Брена запечатва първата им публична целувка, за което получава хонорар от 250 000 долара. От този момент медиите полудяват по тази любовна история и вече говорят за сватба. Но на 31 август 1997 г. се случва немислимото. Даяна умира от раните си след зверска автомобилна катастрофа в тунела Пон дьо л’Алма в Париж, заедно с Доди и мениджъра по сигурността на хотел Риц – Анри Пол, който шофира нает Мерцедес. Колата се блъска в беттонна колона, която не е обезопасена, а никой не е с колан. Кръвният анализ показва, че Пол е бил под влияние на алкохол и е шофирал с висока скорост, за да избяга от папараци.

Покрай смъртта на Даяна се появяват всякакви спекулации, включително, че катастрофата е предизвикана умишлено, за да бъде убита. Дори, че това е било поръчка на Бъкингамския дворец. Разбира се, за подобен пъклен план няма никакви доказателства. Кралският двор обаче е критикуван съвсем реално, че в дните след смъртта на принцесата запазва мълчание. Това е тълкувано като дистанцирана реакция заради обида към нея. Така, на 5 септември, кралицата нарушава мълчанието с обръщение на живо от двореца, в което говори за топлотата и добротата на Даяна. Същия ден Елизабет, принц Филип, принц Чарлз и синовете му Уилям и Хари посрещат хиляди опечалени британци.

Две години по-късно принц Чарлз се появява за първи път публично с любимата си Камила. Едва през 2000 г. кралицата се съгласява да се срещне с нея, а годежът и сватбата се състоят чак след 5 години. Така тя става херцогиня на Корнуол, каквато е и досега.

 

Хари и Меган – бегълците от двореца

Внукът на Елизабет принц Хари още от малък е лошо момче, като 16-годишен го хващат да пие и да пуши марихуана, а после години наред участва в бурни купони. През 2016 г. принцът, който междувременно става военен пилот, се запознава с американската актриса и модел Меган Маркъл на среща на сляпо, организирана от тяхната приятелка – дизайнерката Миша Нону. Само след няколко месеца връзката им бе разкрита от медиите, но чак през 2017 г. се появиха публично и бяха снимани да се целуват. Едва тогава Хари запозна Меган с кралското семейство, тя напусна сериала „Костюмари“ и се сгодиха. На 19 май 2018 г. двамата се венчаха в замъка Уиндзор, а година по-късно се ради първото им дете – Арчи Харисън Маунтбатън-Уиндзор.

Само след две години обаче кралицата трябва да понесе нов неочакван скандал – Хари и Меган, херцог и херцогиня на Съсекс, обявяват, че се оттеглят като членове на кралското семейство, откажат се от титлите си и стават финансово независими. Двамата с Меган си купуват къща в САЩ и основават продуцентска компания. А малко след като през февруари 2021 г. съобщават, че очакват второ дете, дават разтърсващо интервю пред Опра Уинфри. В него Меган разкрива, че докато е била бременна, членове на британската кралска фамилия са изразявали притеснения за цвета на кожата на нейния син Арчи, тъй като майка й е афроамериканка. Освен това Бъкингамският дворец отказал да предостави закрила на детето ѝ, каквато е традицията, опитвали се и да я накарат да мълчи. Тя дори заяви със сълзи на очи: „Не исках да живея повече“. Самият Хари пък казва, че разочарован от баща си Чарлз, който е престанал да му отговаря по телефона му, а покойната му майка би била много разстроена от начина, по който семейството се е отнесло с Меган. „Семейството ми буквално ми спря финансирането. Имам средства, оставени от майка ми“, заяви Хари, като изтъква, че е бил „заточеник“ на монархичната система.

Реакцията на двореца е изключително дипломатична. В нея се казва, че са загрижени за обвиненията в расизъм и ще разгледат въпроса. „Цялото семейство е тъжно от факта, колко трудни са били последните няколко години за Хари и Меган“, заявява говорител.

По-късно Хари се видя с кралицата на погребението на дядо си, но тогава контактите им бяха ограничени заради ковид. Междувременно Хари заведе дело срещу Хоум офис с твърдение, че е много опасно да доведе семейството си, след като му бе отказана специална охрана. Въпреки това, през юни 2021 г., когато на бял свят се появи дъщеричката му, стана ясно, че е кръстена на прабаба си – Лилибет „Лили“ Даяна Маунтбатън-Уиндзор.Тази година Хари и съпругата му Меган все пак присъстваха на тържествата по повод юбилея, макар на двойката да бе забранено да се появява на балкона на Бъкингамския дворец заедно с кралицата, принц Чарлз и други висши членове на кралското семейство.

Не стигат сложните отношения с Хари и Меган, но й синът й принц Андрю лепна петно върху Уиндзор. Той от няколко години е в центъра на сексскандал, стана обвиняем по делото срещу милиардера Джефри Епстийн, който се обеси в затвора през 2019 г. Андрю до последно опитваше да оспори думите на австралийката Вирджиния Джуфре, която твърди, че е „била осигурена“ за секс с него от Епстийн, още когато е била само на 17 г. В рамките на три години тя се срещала с принца в Лондон, Ню Йорк и на частен карибски остров, за което получавала по 10 000 паунда. Първоначално и Бъкингамският дворец отричаше твърденията на жената, но след като Андрю – херцог на Йорк, стана обвиняем, в официално изявление беше съобщено, че Елизабет II лишава сина си от военните му титли, кралски звания, патронажи и вече няма да се обръщат към него с „Ваше Височество“. Заради това той няма да присъства и на военния парад в чест на платинения юбилей на майка си. Същото важи за Хари и Меган, защото вече не са високопоставени членове на кралското семейство.

Добрият внук Уилям и неговата Кейт

Един от малкото от кралското семейство, който не се забърква в скандал, е принц Уилям. И неговата любовна история не беше съвсем гладка, но реално той е доброто момче на Бъкингамския дворец. Любимата му също не е кралска особа – Кейт Мидълтън, родена през 1982 г. в Рединг, е дъщеря на Майкъл Мидълтън – авиодиспечер, а по-късно пилот от „Бритиш Еъруейс“, и Карол Елизабет Голдсмит – стюардеса. През 1987 г. обаче те основават фирма за кетъринг – Party Pieces, и този бизнес ги превръща в милионери.

Кейт учи история на изкуството в университета „Сейнт Андрюс“ в Шотландия и там се запознава с принц Уилям, който прави магистратура. Статутът й на негова неофициална приятелка бързо я прави поредната жертва на папараците. През 2006 г. Кейт дори получава лична охрана от Департамента за кралска и дипломатическа сигурност и тогава се заговаря за сватба. През 2007 г. обаче „Сън“ съобщава, че Уилям и Кейт са се разделили. Следват множество спекулации по темата, включително, че принцът се вижда с друга жена и че не иска да се жени толкова млад. В края на 2010 г. обаче от Кларънс Хаус официално обявяват, че Уилям и Кейт ще се оженят през 2011 г., след като вече са се сгодили на почивка в Кения. На 29 април 2011 г. двамата се венчават и Кейт получава титлата херцогиня на Кеймбридж. Двамата имат вече три деца – принц Джордж, принцеса Шарлот и принц Луис.

Бащата на Уилям, принц Чарлз вече е на 74 години и ако е дълголетник като родителите си, ще може да управлява поне двайсетина години. Със сигурност обаче след това ще бъде наследен от Уилям – така че някой ден той ще бъде крал на Великобритания, а Кейт – кралица.

 

- Реклама -

Последни новини