30.2 C
София
неделя, 14 юли 2024 г.

Елин Рахнев, който не знае как да се държи, когато го обичат

Автор: Албена АТАНАСОВА

Поклонниците на поезията се радват на истински шедьовър от словесна изящност и автентични чувства. Издателство ICU обедини петте книги на Елин Рахнев, писани в периода 1992-2017-та – „Съществувам“, „Развяване на минзухара“, „Октомври“, „Канела“ и „Зелда“, в ново луксозно издание със заглавие „Не зная как да се държа, когато ме обичат“.

Някои текстове, мигрирали от страница в страница, намират мястото си в своя по-късен вариант – с нови пластове смисъл. „Между тях утеха ще открият както мечтатели, които се будят в ягодовите полета на своите блянове, така и реалистите, които усещат тежестта на съществуването си“, коментира Невена Дишлиева-Кръстева, редактор на сборника. Илюстрациите в него са от личния архив на автора – непоказвани рисунки на Кольо Карамфилов, създавани на различни места, в различни ситуации, на различно питие, но винаги неподправен огледален образ на стиховете. Неслучайно двамата са неразделни до последния земен миг на художника. „Поезията на Елин не е от най-дашните за изобразяване. Изреченията му са като дълбок кладенец, в който можеш да потънеш за дълго – излизането е много трудно“, казва приживе Кольо Карамфилов за своя събрат.

Творбите на Елин Рахнев са писма до крехките души на всички, които търсят спасение в думите, в изкуството, в най-великата печал, на което само то е способно. Метафорите, асоциациите и препратките са наситени с деликатност, готова да избухне, а най-изтънчените фрази вдигат адреналина и качват пулса – от преклонението пред жената и любовта, но и заради фалшивото лустро, от мерките и теглилките, от вездесъщите консуматори от фитнес интелигенцията.

Самият Рахнев преди време запита поезията дали ще го спаси, дали ще го роди отново, изживявайки се като „отдавна чужд на тоз пейзаж, отдавна невъзможен“. Защото за него тя е начин на живот – и интелектуален бунт срещу статуквото. „Тя е винаги, когато сърцето излиза на километри от теб. Когато се влюбваш по 4000 пъти на минута. Когато умираш още толкова на час. Тя е принципно умиране. Тя не е да плачеш и сълзата ти да бъде от нектар, мента и мащерка. Тя е, когато сълзата ти е есенция на цялата метеорология. Когато в мълчанието ти е цялата класическа музика. Когато викът ти е шумът на всички есенни листа в последното столетие. И в предходните.“

Дебютната на Рахнев, „Съществувам“, излиза през 1992 г. Той печели първа награда в националния младежки конкурс „Веселин Ханчев“. Журито, начело с Иван Цанев, е безапелационно в избора си. През 1999 г. за „Октомври“ получава приза „Иван Николов“ – и за втори път става ясно, че стилът му е като на никой друг. Става ясно и още нещо – Рахнев се сдобива с фенове, готови за еуфория като при мач на любимия му ЦСКА. Статутът „култов“ увенчава „Канела”, с деветте графики на Кольо Карамфилов, отдавна превърнали се в класика, и „Зелда” – събитие, страст, съучастие.

Неслучайно превеждат Рахнев на 20 езика. „Ние, които бяхме нахално млади през 90-те, се чувствахме възможни през поезията, съществувахме само когато вали, не знаехме как да се държим, когато ни обичат. Думите на Елин ни превеждаха през самоти и състояния. Към вас, които за пръв път ще прочетете стихотворение от Елин Рахнев – позволете ни да ви кажем, че съществувате. Позволете ни да ви разтворим в неговите метафори, блусове и канели.“, добавя Невена Дишлиева-Кръстева.

Припомняме, че Елин Рахнев има „Икар“ за драматургия – за „Боб“ (1999) и „Фенове“ (2003). През 2011 г. получава и „Аскеер“ за „Тест“. Най-новите му пиеси – режисирани от самия него, са „Веселата карета“ и „Козата, която свири на акордеон“. Те излъчват все познатите от стиховете му екзистенциални тъги и провокират емоции, каквито все по-рядко се случват в българските театри – на душевно съучастие в случващото се на сцената под знака на сатирата, черния хумор, меланхолията и обикновената всекидневна човечност. „Живеем или се преструваме? Мечтаем или само сънуваме?“, питат героите на Рахнев.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини