- Реклама -

- Реклама -

четвъртък, 30 март 2023 г.
10.8 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Еманюел Макрон иска Русия да загуби войната, но не и да бъде смазана

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че иска Русия да загуби войната в Украйна, но не и да бъде смазана, предаде Франс прес. Той смята също, че „всички опции освен Владимир Путин в рамките на сегашната система“ му се струват „по-лоши“ от руския президент, намеквайки за шефа на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев или шефа на паравоенна група „Вагнер“ Евгений Пригожин, съобщава „Фигаро“.

„Аз съм убеден, че в крайна сметка (конфликтът) няма да завърши по военен път“, каза Макрон в интервю за Le Figaro, Sunday Journal и France Inter в самолета, който го върна от Мюнхенската конференция по сигурността. Той добави, че „всички варианти без Владимир Путин в сегашната система“ (на международните отношения) му „изглеждат по-лоши“ от опциите с руския президент.

„Искам Русия да бъде победена в Украйна и искам Украйна да може да защити позицията си, но съм убеден, че в крайна сметка това няма да завършено военно“, обясни френският президент. „Не мисля, като някои, че Русия трябва да бъде напълно победена, атакувана на нейна територия. Тези наблюдатели искат преди всичко да смажат Русия. Това никога не е било позицията на Франция и никога няма да бъде“, добави Макрон, цитиран от „Фигаро“.

Според него тези наблюдатели, особено в Източна Европа, са по-твърдолинейни и силно критикуваха през май 2022 г. забележките му, че Русия не трябва да бъде „унижавана“.

„Нито една от двете страни не може да спечели изцяло“, „нито Украйна, нито Русия, защото ефектът от мобилизацията не е толкова голям, колкото се очакваше, а и самата тя има ограничен на капацитет“, добави Макрон.

Освен това той смята, че „всички опции освен Владимир Путин в рамките на сегашната система“ са „по-лоши“ от руския президент, намеквайки за шефа на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев или шефа на паравоенна група „Вагнер“ Евгений Пригожин, посочва „Фигаро“. „Искрено ли смятаме, че ще се появи демократично решение в руското гражданско общество след тези години на втвърдяване и в разгара на конфликта? Много го искам, но не вярвам много в това“, добави френският президент.

В навечерието на руската инвазия в Украйна Макрон отиде в Кремъл при Путин в опит да го разубеди да не напада съседната страна. След началото на войната френският президент продължи да поддържа контакт със своя руски колега, заради което си навлече критики, особено от страна на Киев, че не осъжда достатъчно строго агресията. В последно време обаче Макрон втвърди позицията си към Русия, а Франция достави оръжия на Украйна.

Френският президент Еманюел Макрон на среща в Кремъл с руския си колега Владимир Путин на 7 февруари 2022 г. – половин месец преди инвазията на Русия в Украйна. Снимка: АП

- Реклама -

Последни новини