- Реклама -

- Реклама -

8.8 C
София
вторник, 3 октомври 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Емил Стойчев

Емил Стойчев е един от най-впечатляващите артисти на нашето време. Живописец от световна класа, той е роден през 1935 година в София, дълги години живее и твори в Париж. Носител е два пъти на голямата награда на името на Владимир Димитров-Майстора, както и на наградата „Захарий Зограф“. Носител на ордените „Стара планина“ I степен и „Кирил и Методий“, доктор хонорис кауза на Националната художествена академия. Самобитният му модернизъм е сравняван с този на Пикасо, Танги, Миро и Гоя. Негови картини са притежание на едни от най-авторитетните галерии и музеи в Париж, Лондон, Рим, в САЩ и Азия.

1. Как се представяте пред хората?

Дълго ще се представям. Аз съм по-обстоятелствен човек и очевидно такава е природата ми. Ако има два пътя – единият по-дълъг, а другият по-къс, винаги избирам по-дългия, защото ще пътувам повече и ще видя повече. Непрекъснато съм се стремял да се катеря към съвършенството, без да изчислявам колко път имам нагоре. Това е кармата ми.

2. Важно ли е за вас първото впечатление?

Не бих казал. Това е малък плам, който бързо угасва. Важно е в какво ще се превърне после даден контакт, който премине през мелницата „Стойчев“. А в тази мелница, повярвайте, е голям хаос.

3. Вярвате ли в любовта от пръв поглед?

Аз съм бегач на дълги разстояния и не вярвам.

4. Допускате ли лесно хора до себе си?

Този въпрос е малка провокация. Но като сложа нещата на везните, смятам, че отговорът е по-скоро „да“, защото живея чрез хората. Продукт съм на семейството, приятелите, учителите. А и творчеството ми, ако е изолирано и не е представено пред хората, няма да има смисъл. Навръх 24 май се замислих дали празникът на буквите и словото е най-големият. По принцип много обичам този ден, но смятам, че трябва да има и празник на образа. Защото без образи, които опитваме да опишем, думи и букви няма да има. Хората сме част от образите и ако не контактуваме, ако не се допускаме един до друг, светът би бил много, ама много лош.

5. Какво може да ви извади от равновесие?

Аз съм спокоен човек с дълъг житейски и артистичен опит и често съм си задавал този въпрос. Отговорът винаги е един и същи – простотията. Ние сме малък народ, колкото един квартал на Ню Йорк, а вижте колко много партии имаме. Каква любов към властта, нали? С тази простотия всеки ден губим от жалкия си авторитет.

6. Компромисът, който не бихте си позволили?

С моята човешка и артистична съвест.

7. Какво може да ви разплаче?

Един хубав стих, хубавата музика. Мога да се разплача от искрените сълзи на някого до мен… Май станаха много неща.

8. На какво най-често се смеете?

Малко тъжен човек съм и не се усмихвам често. Но може да ме разсмее глупостта във всичките й измерения. Нали все пак повечето вицове са за глупостта.

9. Последната книга, която ви впечатли?

Правя уточнение, че по принцип предпочитам историческите и документални книги пред художествената литература. Няколко са книгите, които четох през последните седмици – Джорджо Вазари „Живописци, велики художници, скулптори и архитекти – Рафаело“, „Бенвенуто Челини – моят живот“, „Животът на Микеланджело“ от Ромен Ролан. Както виждате в последно време съм потънал в Ренесанса… Плюс „Само да вметна“ от Уди Алън.

10. Последният филм, който ви впечатли?

Голям почитател съм на класиците на българското кино Рангел Вълчанов и Въло Радев, но последните заглавия, които ме впечатлиха са от платформата HBO – „Семейство Сопрано“, „Наследници“, „Големите малки лъжи“.

11. Любим художник?

От българските са Бенчо Обрешков и Кирил Петков. От световните Ел Греко за мен е безспорен №1, както и целият Италиански Ренесанс. Над всички обаче поставям неизвестният български майстор, който е изписал Боянската църква. Той няма име, но изпреварва Ренесанса и е недостижим.

12. Любим писател?

От българските Иван Вазов, а от световните Джон Стайнбек.

13. Любим поет?

Николай Лилиев и Шарл Бодлер.

14. Любим певец?

Българският гений се казва Николай Гяуров, а Фьодор Шаляпин е световният гений.

15. Любим филм?

„Крадецът на праскови“, „Осъдени души“, „За къде пътувате“, „А сега накъде“.

16. Любимо тв предаване?

На този въпрос ще отговоря по един по-особен начин. Българската пластична култура трайно отсъства от телевизионния ефир и от така наречените магазинни предавания. Затова съм им обявил интелектуален бойкот и не смятам, че някой днес може да докосне днес равнището на „Всяка неделя“.

17. Каква музика предпочитате да слушате?

Категорично класическа, като приоритетни са ми италианските композитори, начело с Джузепе Верди, Джулио Качини, Гаетано Доницети, Джакомо Пучини, Клаудио Монтеверди. От нашите автори харесвам Маестро Георги Атанасов.

18. Политик, на когото вярвате?

Има политици, на които вярвам, но са повече онези, на които не вярвам.

19. Историческа личност, която презирате?

Гай Цезар Германик, по-познат ни като Калигула…

20. Историческа личност, на която се възхищавате?

Наполеон Бонапарт.

21. Любим парфюм?

Шанел.

22. Любимо мъжко име?

Най-популярното – Иван, ми е любимо.

23. Любимо женско име?

Името на съпругата ми – Дъф.

24. Какво научихте от родителите си?

Учили са ме на честност, почтеност и на трудолюбие. Моят род е стар и е на преселници от Кукуш. По майчина линия съм потомък на известни резбари и зографи. Дедите ми са изписали местната църква „Свети Георги“ в Кукуш.

25. Как възпитавате или бихте искали да възпитате децата си?

Повечето гледам на дъщеря си и на внучката си като на мои учители.

26. Какъв искахте да станете като малък?

Оперен артист. От малък много обичах операта.

27. Кое е любимото ви животно?

Котката Мики!

28. Мото, девиз или цитат, които следвате?

Имам много любими сентенции. „Рисуването е лесно, когато не знаете как, но много трудно, когато знаете“, е казал Едгар Дега. А Оскар Уайлд казва нещо, което наистина е проверено във времето: „Ако едно произведение предизвика спорове, значи в него има нещо ново, сложно и значително!“ А Изократ обобщава живота така: „Задоволявай се с настоящето, но се стреми към по-добро!“.

29. Разкажете един виц, на който искрено сте се смели?

Вуте си разхождал един охлюв. Срещнал го Нане и му вика:
– Вуте, много убав охлюв имаш, бе!
– Я имах и по-убав, ама избега…

30. Думата, която използвате най-често?

Обич.

31. Любимо ястие?

Боб.

32. Любим цвят?

Като човек, който по цял ден се занимава с цветове – нямам любим. Няма как да обидя останалите.

33. Любимо питие?

Узо. Всеки ден на обед си сипвам по няколко капачки узо.

34. Пушите ли?

Не.

35. Кое е първото ви разочарование в живота?

Когато бях ученик и бях влюбен в моя съученичка. Дадох й знак, а тя ми отговори с една бележка: „Виж си смачканата физиономия…“.

36. Кога сте били най-горд със себе си?

Човешко е да се ласкаеш от награди и от обществено признание, каквито не са ми липсвали в годините. Бях много щастлив, когато в началото на 90-те години тогавашният кмет на Париж Жак Ширак ме покани да открия изложба в двореца Багател и после лично я откри. Все пак най-много съм се чувствал горд, когато се появиха моите наследници. Това чувство е неописуемо.

37. Дилемата семейство или кариера – какво избирате?

И двете.

38. Какви са хората от приятелския ви кръг?

Малко, не повече от 4–5 души, но в същото време много верни. Когато имам нужда от тях, винаги са до мен.

39. От какво най-много се срамувате?

Когато не съм проявил сдържаност и не съм се отнесъл добре с мои близки хора, наранявайки ги по някакъв начин. После винаги съм намирал начин да им се извиня… Да но да ми прощават или да са ми простили. Укорявал съм се, но и аз съм човек. Не съм идеален.

40. Кой е най-големият ви страх?

Че светът не е хармонична единица и хората се избиваме по най-животинския начин. Надявам се един ден да заживеем в любов, мир и хармония.

41. Мечтата, която преследвате?

Тя е една химера и знам, че е непостижима. Абсолютната живопис!

42. Откъде черпите информация?

От най-различни източници, но вашият вестник „Филтър“ вече ми е любим и го смятам за явление. Един наистина не само модерен, но и много полезен журналистически продукт.

43. Как отсявате истината от фалшивите новини?

Имам си таен начин, който няма да ви разкрия.

44. Колко време прекарвате в социалните мрежи?

Николко, напълно съм ги зачеркнал.

45. Очаквате ли изкуственият интелект да измести човека?

Очаквам, но това не е добре за човечеството. Къде ще отидат чувствата, емоциите, това, което е вътре в нас. Къде ще отиде духът ни. В човека винаги има една емоция, която не може да бъде сложена в епруветка.

46. Искате ли да летите в Космоса?

Не.

47. Вярвате ли в извънземни?

Да, но не съм ги виждал.

48. Имате ли пророчески сънища?

Не знам дали е пророчески, но имам един сън, който ми се повтаря често. Сънувам как една готова картина започва да се разпада и живописният й слой се свлича на пода. Странен сън, който не съм се опитвал да разтълкувам какво означава.

49. Кое е любимото ви цвете?

Карамфилът.

50. Отглеждате ли домашен любимец вкъщи?

Не.

51. Кое според вас е най-ценното човешко качество?

Патриотизмът, но не и патриотарщината. Иначе особено високо ценя чувството за естетика и стремежа към красота. Малцина са онези, които са посветени на това.

52. Кога предпочитате самотата?

Винаги. Тя ме следва, тя е моята сянка.

53. Има ли порок, който ненавиждате?

Лакейството и угодничеството. Виждал съм хората на какво са способни, за да вървят напред и често съм се отвращавал от това. Да запазиш достойнството си в тези трудни времена е особено трудна, но сладка работа.

54. Борили ли сте се със зависимости?

Не. Ако не смятаме зависимостта към изкуството. С нея никога няма да мога да се преборя.

55. Коя е най-тежката битка, която сте водили?

Със себе си и със собствения си перфекционизъм. Понякога тази битка е не само тежка, ами направо изтощителна.

56. Имате ли хоби?

Нямам време за хоби.

57. Бихте ли се определили като бохем?

Не.

58. Къде почивате – в България или в чужбина?

Най-добре си почивам в ателието. Обитавам го с една жена. Нарекъл съм я Мама Живопис. Двамата си съжителстваме вече много години.

59. Коя е съдбата, която не бихте искали да ви споходи?

На безродника. Краят на тези хора е твърде тъжен и на никого не го пожелавам.

60. Вярвате ли в късмета?

Да, вярвам и ме е спохождал твърде често. Не мога да се оплача, че не съм късметлия.

61. Пропуснатият шанс, за който съжалявате?

Човек пропуска много неща в живота си и най-вече много важни срещи с интересни хора. В този смисъл аз съжалявам, че не успях да се срещна с такива хора и у нас, и във Франция.

62. Бихте ли отговорили на въпроса на колко години сте?

Отговорът е обществена тайна. Сега съм на 86, но на 26 юни ще навърша 87.

63. Коя е най-неудобната ситуация, в която сте попадали?

Живея твърде самотно и затова понякога се стига до абсурдната ситуация да срещна познат човек, но да не мога да се сетя за името му. Наистина в такива моменти се чувствам неудобно и дори имам чувството, че се изчервявам.

64. В коя епоха бихте предпочели да живеете?

В Ренесанса.

65. Кое според вас е най-голямото научно постижение?

Менделеевата таблица, която е в основата на цялата наука. През последните години изключително важни са научните открития в Космоса. Понякога се питам докъде ли ще стигне в познанието си човечеството.

66. За или против ваксините?

Против, но да не ви санкционират вестника заради този отговор…

67. Вярвате ли в конспиративни теории?

Не, и ми се иска и хората да не вярват. Втората световна война е започнала с конспирация и лъжа. Германия лъже, че са я нападнали…

68. Как бихте се определили – либерал или консерватор?

Аз съм политически необвързан човек, но като ценности защитавам по-скоро консервативните идеи.

69. Смятате ли, че детето само трябва да определи половата си идентичност?

Бог е дал всичко и е определил кой какъв ще бъде по време на престоя си на Земята. Останалото е от Лукавия.

70. Интересувате ли се от спорт?

Бивш състезател по плуване съм. И днес ми е приятно да гледам състезания по плуване, интересувам се и от тенис.

71. Държите ли на перфектната визия?

Да!

72. За или против пластичните операции?

Против. Бог е дал на човек едно лице. Не мога да си представя, че ще отида на пластичен хирург, ще се прибера и моята Дъф няма да ме познае…

73. Изпитвате ли комплекс заради външния си вид?

Изпитвам, защото съм слабичък…

74. Твърдо или меко легло предпочитате?

Меко.

75. Доволни ли сте от заплатата, която получавате?

Аз сам си я давам и тя никога не е достатъчна.

76. Страхувате ли се от ново начало?

Като човек не се страхувам, но като артист винаги ме е страх, когато започна нов сюжет.

77. Коя е държавата, в която мечтаете да живеете?

Няма я на картата, не сме я видели и няма да я видим. В нея хората ще живеят хармонично и духовното ще бъде неотменна Конституция.

78. Кой е най-незабравимият момент в живота ви досега?

Загубата на моите родители.

79. Най-тежкият период, който сте преживели?

Това, което ви казах по-горе…

80. Коя е надеждата, която ви крепи?

Разумът. Нали това отличава хората от останалия животински свят. Би трябвало някак си да се възползваме от наличието на Втора сигнална система.

81. Вярвате ли в приятелството?

Изключително много и държа на него.

82. С кого бихте живели на самотен остров?

С моята съпруга Дъф. Тя винаги ме държи в равновесие. Вече 60 години сме заедно…

83. Може ли да простите изневяра?

Ако бях в средните векове, щях да предизвикам съперника към дуел. В ХХI век тези неща се случват навсякъде – и в политиката, и в работата, и в отношенията между хората. Това е част от липсата на хармония в света.

84. Поддържате ли отношения с бившите си половинки?

Не бях голям любовчия. Срещнах Дъф и животът ми премина с нея.

85. Привърженик ли сте на брака?

Да, но на трайния брак.

86. Романтични ли сте?

Да, обичам да мечтая и това е част и от моята професия.

87. Кой е любимият ви момент от денонощието?

Вечер, някъде между 11,30 и 12 в полунощ, когато очаквам да настъпи новият ден.

88. На кой народ симпатизирате?

На всеки, който се бори за свободата си.

89. Кой е въпросът, който си задавате най-често?

Въпросът дали направих последната си картина по всички правила на Стойчев и дали несъзнателно не съм обидил някого.

90. С коя историческа или съвременна личност бихте искали да разговаряте?

Щях да започна с Левски и Ботев, но в техния случай не става дума за личности, а за богове. Иначе с Франсоа Митеран. Той беше едновременно и изключителен, и много потаен.

91. Кои са илюзиите, с които сте се разделили?

С това, че тялото може да е послушно във всеки един момент. Днес трудно бих изплувал 200 метра свободен стил.

92. Кога свършва детството?

То е безкрайно. Смятам, че трябва да продължи до края ни, без да се вдетиняваме.

93. С какво никога не искате да се разделите?

Имам някои любими вещи, които ме връщат във времето. Те са интимни и нямат нито художествена, нито историческа стойност, но пък са част от моята биография.

94. Кой е най-добрият съвет, който сте получавали?

Получавал съм много добри и полезни съвети. Навремето големият художник Любен Гайдаров ми каза да вярвам повече в себе си и това се заби в мен.

95. Вярвате ли, че съдбата на човека е предопределена?

Да, категорично. От дете съм получавал сигнали отвисоко. Може и затова да съм малко потайна личност.

96. Допитвате ли се до астролози и нумеролози?

Нямам такъв навик.

97. Връзвате ли си червен конец на ръката срещу зли сили?

Не.

98. Каква е представата ви за щастие?

Хармония и красота във всичко. Винаги съм търсил тези неща във всеки човек, във всеки предмет, във всичко, което ме заобикаля.

99. Как бихте искали да си отидете от този свят?

Да не се мъча. В един хубав пролетен ден. Късно следобед.

100. С какво бихте искали да ви запомнят хората?

Ако имам талант, да ме запомнят с моя талант.

- Реклама -

Последни новини