spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
вторник, 4 октомври 2022 г.
15.3 C
София
Категории:

Енергийната заплаха от конфликт Турция – Гърция

Избрано

Автор: Теодор ЦЕКОВ

Докато се фиксираме върху европейския натиск за компромис към Северна Македония, край южната граница ескалира риск за енергийната ни сигурност. Влошените отношения между Турция и Гърция вещаят проблеми в транзита на природен газ през региона и в частност към България.

Стратегията след прекратените руски доставки е да получаваме азерски газ от турско-гръцкото трасе през довършвания интерконектор Комотини – Стара Загора, както и американски втечнен газ през гръцките терминали. Освен функциониращата връзка Сидирокастро – Кулата, имаме допълнителна възможност с неизползвана досега тръба и налични терминали от Турция. За осъществяване на този удобен вариант се водят преговори, които вероятно ще пропаднат, ако София бъде принудена по линия на ЕС да вземе страна в полза на Атина.

 

Кюрдската карта

Сблъсъкът между южните ни съседи се развива в контекста на разширяване на НАТО. Турция блокира кандидатурите на Швеция и Финландия заради положителното им отношение към Кюрдската работническа партия (ПКК). Дипломацията засега не работи. Анкара въвлече Атина като привика посланика за обяснения във връзка с развивана от кюрдите дейност в Гърция и скорошна демонстрация край турското посолство.

ПКК вече 38 години води агресивна борба срещу Турция с десетки хиляди жертви, заради което е заклеймена като терористична организация от САЩ и ЕС. Проблемът е, че от 2014 насам Западът третира като необвързани сирийските кюрди, за да ги снабдява с оръжие, отваря им врата за убежище и активна дейност в Европа.

 

Играта на Ердоган

Турският държавен глава Ердоган е изправен пред президентски и парламентарни избори в средата на 2023. Опозицията нараства паралелно с вътрешните проблеми – икономически упадък, гигантска инфлация (вече 73,5% на годишна база), безработица. В предишни случаи Ердоган успяваше да мобилизира и привлече електорат чрез конфронтация с Гърция и Запада, обвинения към външни фактори.

Опитният политик умело лавира в сегашната криза. Демонстрира разбирателство с двете враждуващи страни, инициира и домакинства преговори. Продава оръжие на Украйна, но отхвърля санкциите срещу Русия. Съобразно международна конвенция затваря Босфора за военни кораби, но трафикът на стоки и горива през Черно море процъфтява без ограничения. Изпреварва конкуренцията в туризма с разрешаване на руските банкови карти „Мир“.

 

Гръцките ходове

Атина не е пасивен участник в конфликта и даде поводи за реакция. Парламентът ратифицира договор за сътрудничество със САЩ, предоставящо на американската армия три военни бази в добавка към използваната на остров Крит. Турция вижда нарушаване на баланса и въвличане на трета страна в отношенията. Освен това гръцкият премиер Мицотакис призова конгреса във Вашингтон да не продава на Турция исканите изтребители F-16, защото ще създаде нов източник на нестабилност в югоизточния фланг на НАТО. Ердоган като ужилен обяви, че прекратява комуникацията на високо ниво с Атина.

Традиционната конфронтация можем да проследим век назад или през турската окупация в Северен Кипър през 1974, но имаме достатъчно пресни примери. Двете страни се скараха покрай бежанския поток от Сирия, а сетне – за морските граници и находища в Егейско море и източното Средиземноморие. През 2021 възобновиха диалога след 5-годишна пауза, а сега се връщат на старото положение.

 

Търговия или принципи

Ердоган е подозиран, че използва НАТО за търговия. Срещу съгласие за членство на скандинавците ще иска отмяна на наложени от европейски държави (вкл. Швеция и Финландия) военни санкции заради нахлуването на турската армия в Сирия през 2019. Общо три турски операции от 2016 насам срещу сирийските кюрди изостриха отношенията със САЩ. Ердоган използва фокуса върху Украйна за провеждане на масирана акция срещу кюрдите в северен Ирак, а сега анонсира план и за нова операция в северна Сирия.

Турската позицията по кюрдския въпрос е от години, не от вчера. Ердоган е гневен, че Швеция и в по-малка степен Финландия приютяват и отказват да екстрадират обвинени в тероризъм кюрди или военни, свързани с опита за преврат от 2016 г. Редовно са обвинявани още Германия и Франция, че приютяват активисти и позволяват дейност на свързани с ПКК организации.

 

Турски развод с НАТО?

Трупащите се противоречия извеждат въпроса възможно ли е да се стигне дори до изключване на Турция от НАТО. Първият дипломат на САЩ Тони Блинкен заяви, че разширяването на алианса и сделката за изтребители (блокирана заради турската покупка на руски ракети С-400 през 2019) са отделни, независими теми. Европейски лидери засега спазват дипломатичен тон, но редица медии изпадат в крайности. Дискутира се евентуална промяна на устава, изискващ прием за членство в НАТО с пълно единодушие на сегашните 30 членки. Опозицията на Ердоган в Турция лансира идея за удар по президента чрез закона „Магнитски“.

България е сред най-застрашените държави от деградиращите отношения между Турция, Гърция и ЕС като цяло. Двете воюващи държави вече ни показаха колко лесно се спира кранчето. Налице е реален риск освен от енергийна, и от бежанска криза. Националната сигурност изисква правителството да престане да тича след събитията.

Последни новини