24.1 C
София
понеделник, 15 юли 2024 г.

ЕП призова България незабавно да приеме Истанбулската конвенция

Европейският съюз трябва да ратифицира Конвенцията за предотвратяване и борба с насилието срещу жени (Истанбулската конвенция) в съответствие със становището на Съда на ЕС от 2021 г., настоя днес Европейският парламент.

Призивът бе приет с 469 гласа „за“, 104 „против“ и 55 въздържали се. Истанбулската конвенция остава международен стандарт и ключово средство за изкореняване на насилието, основано на пола, включително домашното насилие, заявяват евродепутатите. Те остро осъждат опитите някои страни от ЕС да отменят вече предприетите мерки за прилагане на конвенцията и настояват тя да се прилага изцяло.

Евродепутатите осъждат реакцията срещу равенството между половете, правата на жените и конвенцията в някои държави от ЕС, например в Полша, където правителството иска да се оттегли от документа и въведе забрана на абортите. Те настояват националните власти да се борят срещу дезинформацията за конвенцията, се посочва в съобщение на ЕП.

Шест години след като я подписа, ЕС все още не ратифицирал конвенцията заради отказа на няколко страни. В становището на Европейския съд се посочва, че ЕС може да ратифицира конвенцията без съгласието на всички държави от Общността. Присъединяването на ЕС към Истанбулската конвенция не освобождава страните от Общността от необходимостта да я ратифицират. Евродепутатите призовават България, Чехия, Унгария, Латвия, Литва и Словакия да одобрят конвенцията незабавно.

Наказателното правосъдие трябва да бъде само част от всеобхватния отговор на насилието, основано на пола, заявяват евродепутатите. Отговорът на ЕС трябва да включва защита и наказателно преследване. Държавите от ЕС следва да осигурят обучение, което отчита пола, както и процедури и насоки, специализирана подкрепа и мерки за защита с подход, насочен към жертвите, за всички участващи професионалисти, включително правоприлагащите власти, съдебната система и прокурорите, се посочва в призива на ЕП.

Допълва се, че една от всеки три жени в ЕС е преживяла физическо и/или сексуално насилие. Над половината жени в ЕС са преживели сексуален тормоз поне веднъж след навършването на 15-годишна възраст, допълва ЕП.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини