- Реклама -

- Реклама -

3.6 C
София
вторник, 5 декември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Ердоган отмени предизборни прояви за трети пореден ден

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отмени днес предизборните си прояви за трети пореден ден. Според АП причината е чревна инфекция, но турските медии продължават да лансират и други версии.

Ердоган, който управлява Турция в продължение на две десетилетия като министър-председател и след това като президент, се кандидатира за трети президентски мандат на изборите в Турция, които ще се проведат на 14 май.

Той трябваше да се появи на откриване на мост и политически митинг в южния град Адана, но графикът му се промени и той ще присъства на церемонията по откриването чрез видео връзка.

На 25 април се наложи Ердоган за кратко да прекъсне телевизионно интервю на живо, тъй като се почувства зле. По-късно той каза, че е имал стомашно неразположение. На следващия ден отмени всички публични изяви по съвет на лекарите и реши да участва само в церемония по доставка на ядрено гориво за атомната електроцентрала „Аккую“ вчера чрез видеовръзка, уточнява БТА. Преди това разговаря по телефона с Владимир Путин, който му пожела бързо оздравяване.

Министърът на здравеопазването Фахретин Коджа по-късно каза, че турският президент е болен от „стомашно-чревна инфекция“. Предизборните му митинги, планирани за сряда и вчера, бяха отменени. Той изглеждаше блед вчера, когато откри атомна електроцентрала чрез видео в първата си публична поява след болестта му, отбелязва АП.

Други служители се опитаха да разсеят опасенията за здравето на 69-годишния лидер преди президентските и парламентарните избори следващия месец. Последните социологически проучвания показаха лека преднина за основния съперник на Ердоган на фона на икономически спад и февруарските земетресения, при които загинаха над 50 000 души.

Ердоган, който претърпя операция на червата през 2011 г., управлява Турция от 2003 г., първо като министър-председател и като президент от 2014 г. насам. През последните седмици той водеше натоварена кампания, присъствайки на няколко събития в страната всеки ден.

- Реклама -

Последни новини

- Реклама -