21.8 C
София
неделя, 26 май 2024 г.
Категории:

Ердоган: От тези преговори зависи ще има ли среща между Зеленски и Путин

Ердоган по време на обръщението си към руските и украински преговарящи в Истанбул, 29 март 2022

Напредък в сегашните преговори между Русия и Украйна ще проправи път за среща между украинския президент Володимир Зеленски и неговия руски колега Владимир Путин. Това каза турският президент Реджеп Тайип Ердоган при откриването на новия кръг от преговори, който започна във вторник в Истанбул.

Турция е домакин на срещата между украински и руски представители. Двете делегации се срещат за първи път на живо от две седмици насам. В понеделник Володимир Зеленски съобщи, че приоритет на Украйна по време на преговорите ще бъде отстояването на „суверенитета и териториалната цялост“ на страната.

Новият кръг от разговори започна във вторник сутринта с реч на турския президент Ердоган. В нея той изрази „дълбоко съжаление“, че конфликтът вече се намира в своята пета седмица. По думите му приятелството на Турция и с двете страни я задължава да посредничи за разрешаването на конфликта.

„Прекратяването на тази трагедия зависи и от двете страни“, каза Ердоган. „Постигането на прекратяване на огъня и мир възможно най-скоро е в полза на всички. Смятаме, че вече навлязохме в период, в който са необходими конкретни резултати от преговорите“, допълни той.

В речта си турският президент каза още, че както Русия, така и Украйна имат своите „основателни опасения“, но вече е време за резултати. Той добави, че страната му е готова да домакинства и среща на най-високо ниво между Путин и Зеленски.

Турция, която е страна членка на НАТО, споделя морска граница с Украйна и Русия в Черно море и поддържа добри връзки и с двете държави. Въпреки че определи инвазията на Москва в Украйна като неприемлива, Анкара се противопостави на западните санкции.

В понеделник министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба каза, че основната цел на страната му е договарянето на прекратяване на огъня. Същия ден украинският президент Зеленски посочи още, че правителството му би обмислило обявяването на неутралитет и предлагането на гаранции за сигурност на Русия като част от мирно споразумение. Той е заявявал такава готовност и в предишни свои изявления. Това би включвало запазването на Украйна без ядрено оръжие, каза Зеленски.

 

Източник: Свободна Европа

Снимка: Ройтерс

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img