38.5 C
София
четвъртък, 18 юли 2024 г.
Категории:

ЕС дава спешно 1 млрд. евро и 400 генератора за ток на Украйна

Европейският съюз ще предостави на Украйна спешна помощ в размер на 1 млрд. евро и 400 електрогенератора за възстановяване на електрозахранването. Това обяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по време на международна донорска конференция в Берлин, посветена на възстановяването на Украйна.
Тя и Олаф Шолц са домакини на международната конференция в Берлин, на която се обсъжда възстановяването на Украйна. В нея участват международни експерти, както и украинският премиер Денис Шмигал и полският премиер Матеуш Моравецки.

„Русия нанася удари по гражданската инфраструктура, особено по енергийната“, каза фон дер Лайен и добави: „Затова работим с Украйна за възстановяване на инфраструктурата ѝ с 1 милиард евро спешна помощ. Осигурихме и 400 генератора за ток, но това не е всичко.

„Украйна се нуждае от спешна компенсация за загубите още в момента“, каза тя. – „Русия се опитва да парализира Украйна, но ние не бива да позволим това да се случи.”

На конференцията Фон дер Лайен обеща, че ЕС ще отпуска по 1,5 млрд. евро месечно на Киев, и предложи на Европейската комисия да бъде делегирана отговорността за отпускането на средства за дългосрочното възстановяване на Украйна, за което според нея ще са необходими над 350 млрд. евро.

Постоянните руски атаки с дронове представляват поредно най-брутално проявление на войната на Русия срещу Украйна, но също така са знак за отчаянието на Москва, заяви германският канцлер Олаф Шолц на откриването на Берлинската конференция, цитиран от БТА. Историята на Германия показа, че е възможно една страна да бъде възстановена дори след опустошителна война, затова е важно да се изготви план за бъдещето на Украйна като благтоденстваща и демократична страна членка на ЕС и износителка на зелена енергия и високотехнологични стоки.

„Тази конференция е за създаването на план „Маршал“ за 21-и век“, каза Шолц. „Ангажиментът Украйна да стане членка на ЕС е едно от най-значимите геополитически решения на нашето време“, добави той.

Украинският президент Володимир Зеленски, който говори пред участниците във форума по видеовръзка, обаче предупреди, че Русия е унищожила над една трета от енергийната инфраструктура на страната му. Той добави, че Украйна все още не е получила „дори един цент“ от план за бързо възстановяване на стойност общо 17 милиарда долара.

Зеленски също така призова за международна подкрепа, за да успее Украйна да изпълни бюджета си през следващата година, предаде Франс прес. „На тази конференция трябва да вземем решение, за да запълним дупката в украинския бюджетен дефицит през следващата година“, каза той. „Това е много важна сума от 38 милиарда долара… това са заплатите на учителите, лекарите, това са социални помощи, пенсии“, добави Зеленски.

Възстановяването на Украйна трябва да започне, въпреки че боевете продължават, каза преди началото на конференцията украинският министър на общините и териториалното развитие Олексий Чернишов, предаде ДПА. „Необходимо е нашата комунална, енергийна и жилищна система, да бъдат подготвени за предстоящата зима, която идва много скоро, и в момента това е трудно“, добави той.

Германската министърка на икономическото сътрудничество и развитие Свеня Шулце призова за създаването на механизъм, който да принуди Русия да плати за разходите по възстановяването на Украйна. „В момента няма международен закон, по силата на който това да е възможно“, каза тя преди началото на конференцията.

Снимка: БГНЕС

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини