35.8 C
София
сряда, 17 юли 2024 г.
Категории:

ЕС изключва бързо присъединяване на Украйна, но открехна вратата към общността

Европейските лидери приеха късно снощи декларация, в която признават европейската перспектива на Украйна, но без да дават надежди за бързото й приемане в ЕС. Заседанието на държавните и правителствени ръководители във Версай продължава и днес.

„Европейският съвет призна европейските стремежи и европейския избор на Украйна, както е посочено в Споразумението за асоцииране. Украйна принадлежи към нашето европейско семейство“, се казва в документа.

Същевременно още вчера премиерът на Нидерландия Марк Рюте заяви, че това е процедура, която продължава години и не трябва да се хваща експресът, за да има бързо приемане.

„Можем ли да започнем процедура за членство със страна, която е във война? Мисля, че не“, каза от своя страна президентът на Франция Еманюел Макрон.

В приетия документ се казва още, че се очаква становището на Комисията по въпроса според съответните разпоредби от договорите, както и на молбите за членство на Грузия и Молдова.

Лидерите приветстват решението на прокурора на Международния наказателен съд да започне разследване на нападенията срещу цивилни лица и граждански обекти.  Те призовават безопасността и сигурността на ядрените съоръжения в Украйна да бъде незабавно гарантирана с помощта на Международната агенция за атомна енергия.

Следващата дума по повод украинската евроинтеграция е на Европейската комисия.

„Историческа нощ във Версай. След пет часа разгорещени дебати лидерите на ЕС казаха „да“ на европейската интеграция на Украйна. Процесът започна. Героичната украинска нация заслужава да бъде приветствана в ЕС“, написа в Туитър президентът на Литва Гитанас Науседа.

Темата коментира и украинският президент Володимир Зеленски във видеообръщение:

„Това е последният тест за Европа. Сред държавните лидери има такива, които ни подкрепят, има и такива, които подкрепят само себе си, но ние виждаме как хората от европейските държави, се отнасят към нас. Знам със сигурност, че ако именно хората решаваха за нашето членство в ЕС, те определено щяха да изберат народа на Украйна. Днес, когато виждам подкрепата на народите на всяка страна по площадите на европейските столици, знам, че украинският народ вече е в Европейския съюз“.

Дискутира се и бъдещото преструктуриране на енергийния пазар, мерки за ограничаване поскъпването на тока и план за спиране на вноса на фосилни горива от Русия до 2027 година.

Вторият ден от срещата на върха ще бъде посветен на дискусии за укрепване на икономическия модел на ЕС.

Лидерите обсъждат какви да бъдат общите европейски реакции в областта на икономиката и отбраната заради кризата, породена от руската инвазия в Украйна.

Българският премиер Кирил Петков заяви, че ще поиска от европейските партньори да гласуват финансова подкрепа за страните, които приемат бежанци от Украйна.

Снимка: ФБ/Кирил ПетковСнимка: ФБ/Кирил Петков
Източник: БНР
снимка: БНР
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини