16.4 C
София
неделя, 19 май 2024 г.
Категории:

ЕС налага „масирани и тежки“ санкции на Русия

Европейските лидери приеха пакет от санкции срещу Русия в 5 ключови области – финансовия, енергийния, транспортния сектор, контрол върху износа, забрана за износ на финанси и визова политика. Това каза след продължилото до късно през нощта заседание председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Президентът Путин избра да върне войната в Европа и в момента сме свидетели на пълномащабна интервенция в Украйна, каза Фон дер Лайен. Ние ще държим Кремъл отговорен за това, бе категорична тя. За финансовите санкции тя поясни, че с тях се орязва достъпа на Русия до най-важните капиталови пазари:

„На прицел са 70 на сто от руския банков пазар, както и ключови държавни фирми, в т.ч. в сферата на отбраната. Тези санкции ще увеличат разходите по заемите на Русия, ще повишат инфлацията и постепенно ще подкопаят руската индустриална база. На прицел е и руският елит, чиито депозити „пречупваме“, така че повече да не могат да крият парите си в данъчния европейски рай.“

Нашата забрана за износ ще удари нефта, като направи невъзможно за Русия да усъвършенства своите нефтени рафинерии, които ѝ донесоха приход от 24 млрд. евро през 2019-та година, каза още тя.

В санкциите влиза и забрана за износ на всякакви самолети, както и части и оборудване за тях за руските авиолинии. Това ще удари по ключови сектори от икономиката и свързаността, тъй като 3/4 от руските самолети са построени в ЕС, САЩ и Канада. Ограничава се достъпът до ключови технологии като полупроводници, а дипломатите и бизнесът вече няма да имат привилегирован достъп до ЕС.

Светът се събужда в контекста на войната, каза президентът на Франция Еманюел Макрон. Той допълни, че санкциите са насочени и срещу Беларус, който е съучастник на руския режим. По отношение на защитата, която Франция ще предостави на съюзниците си, в т.ч. и в рамките на НАТО той поясни:

„Франция ще продължи да играе изцяло ролята си на гарант за съюзниците от НАТО, като изпрати в Естония нов контингент, като ускори участието си в еърполисинга над небето на Балтика от март и също така ще ускори разгръщането на войски в Румъния.“

И двамата подчертаха, че ЕС е останал единен в позицията си срещу действията на Кремъл въпреки опитите му да внесе разделение. Макрон съобщи, че е провел, по думите му, бърз, прям и откровен разговор с президента Путин по молба на украинския му колега Зеленски с молба да спре военните действия и да проведат разговор. Той призна, че резултат не е имало.

Върховният представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел обяви вчера, че това ще са най-тежките санкции, които Евросъюзът е пускал някога в действие.

На този етап руските кредитни институции няма да бъдат изключвани от международната платежна системата SWIFT. Според германския канцлер Олаф Шолц някои санкции трябва да останат в арсенала на Европейския съюз за по-късен етап.

На влизане белгийският премиер Александър де Кроо каза, че трябват санкции, които не лаят, а хапят и поясни, че те трябва да засегнат предимно военнопромишления комплекс на страната, както и нейния елит. Премиерът на Словения Янез Янша заяви, че много добре влиза в положението на украинците, тъй като неговата страна е била в подобна ситуация.
„Не мисля, че Путин е човек, с когото може да се преговаря“, каза премиерът на Финландия Сана Марин. Тя заяви, че вероятно ще има мигранти, с които трябва да покажем солидарност.
Днес се очаква извънреден Съвет „Външни работи“, на които ще бъде одобрен новия пакет санкции срещу Русия, съобщи на влизане в Европейския съвет върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел.
Запитан възможно ли руският президент да нахлуе в други европейски страни, той отговори: „С Путин нищо не е изключено.“

В речта си пред европейските лидери председателката на Европейския парламент Роберта Мецола призова за „масивни, безпрецедентни и сурови“ санкции срещу Русия, в т.ч. и „с по-далечен обхват“ като изключването на Русия от системата SWIFT. Тя апелира мерките да включват и индивидуални санкции, без никой да бъде изключван от тях. Мецола определи спирането на сертификацията на „Северен поток 2“ като правилно решение и допълни, че санкциите са дошли твърде късно, след като вече немислимото се е случило.

Междувременно европейските лидери призоваха за приемане на допълнителни мерки и срещу Беларус.

Източник: БНР

Снимка: ЕПА/БГНЕС

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img