- Реклама -

- Реклама -

събота, 4 февруари 2023 г.
-1.1 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

ЕС решава днес как ще се топлим през зимата

Министрите на енергетиката на страните членки на ЕС се събират днес на извънредно заседание, организирано от чешкото председателство на Съвета на ЕС и посветено на енергийната сигурност.

На срещата се предвижда да бъдат обсъдени мерки срещу високите цени на енергията и да бъде представена оценка за готовността на Съюза за предстоящата зима.

В центъра на дискусиите се очаква да бъдат предложенията за налагане на таван на цената на руския газ, както и идеите за отвързване на цената на електричеството от тази на газа и за изземване на свръхпечалбите на енергийните компании и компенсиране с тях на домакинствата и бизнеса.

В заседанието ще участва и българският служебен министър на енергетиката Росен Христов, потвърдиха за БТА от ресорното ни ведомството.

Според информация на Ройтерс, цитирана от БГНЕС, Европейската комисия предлага на всички страни от ЕС да намалят потреблението на електроенергия с 10% от средната месечна стойност за последните пет години и с още 5% в часовете на пикова консумация. В пиковите часове европейските топлоелектрически централи изгарят по-голямата част от своя газ, докато през другото време използват други производствени мощности. Освен това ЕК предлага да се въведат тавани на цените на електроенергията от 200 EUR/MWh за производители, използващи други енергийни източници, различни от газ, като например атомни електроцентрали, водноелектрически централи и алтернативни енергийни източници.

- Реклама -

Последни новини