17.3 C
София
сряда, 19 юни 2024 г.
Категории:

Ефектът на квантовия „бумеранг“ се наблюдава за първи път

Някои квантови частици трябва да се върнат точно там, откъдето са тръгнали. Физиците потвърдиха теоретично предвиденото явление, наречено квантов ефект на бумеранга. Експеримент разкрива, че след като бъдат подтикнати, частиците в определени материали се връщат към изходните си точки, съобщават изследователите във Physical Review X.

Частиците могат да бъдат бумеранг, ако са в материал, в който има много дефекти, като липсващи или неподредени атоми, които физиците наричат „разстройство на материала“.

През 1958 г. физикът Филип Андерсън осъзнава, че при достатъчно разстройство на материала електроните се „стъписват“, неспособни да пътуват много далече от мястото, откъдето са тръгнали. Притиснатите електрони пречат на материала да провежда електричество, като по този начин превръща това, което иначе би могло да бъде метал, в изолатор.

За да си представи бумеранга в действие, физикът Дейвид Уелд от Калифорнийския университет в Санта Барбара си представя как се свива и се плъзга вътре в неподреден материал. „Той не само ще се обърне и ще се върне право при мен, но той и ще спре при мен. Всъщност, казва той, в този смисъл електронът е „по-скоро куче, отколкото бумеранг.” Бумерангът ще продължи да минава покрай вас, ако не го хванете, но добре обучено куче ще седи до вас.

Странният ефект е резултат от квантовата физика. Квантовите частици действат като вълни, които се комбинират, за да подобрят траекторията, която връща частицата към нейната начална точка и „забранява“  пътищата, които тръгват в други посоки. „Това е чист квантов ефект“, казва Деланд, „така че няма еквивалент в класическата физика“.

Източник: ScienceNews

Снимка: Tony Mastres, ScienceNews

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини