spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
вторник, 4 октомври 2022 г.
11.8 C
София

Жега на „Позитано“ 20: БСП решава съдбата на мандата

Избрано

 

Днес трябва да стане ясно какво ще прави БСП с третия и последен мандат за съставяне на правителство в рамките на 47-о Народно събрание. Дали ще върне празна папка на президента за съставяне на правителство или ще направи опит да не се стига до предсрочни избори.

Изпълнителното бюро БСП ще предложи на Националния съвет на партията два варианта за мандата с хоризонт петък, обяви председателят на парламентарната група на БСП Георги Свиленски вчера.

От своя страна социалният министър в оставка Георги Гьоков изчисли шансовете за съставяне на правителство с третия мандат като „почти нулеви“.

От „Демократична България“ заявиха, че няма да коментират темата.

В същото време варненските депутати от ГЕРБ прогнозираха, че най-вероятният сценарий е у нас да има избори през октомври въпреки опитите на лидера на левицата Корнелия Нинова да удължи срока за съставяне на кабинет.

Нинова заговори за връщане на мандата след записа на ДБ от петък, когато парламентарната група на партията проведе заседание на включени микрофони в зала „Запад“ на Народното събрание.

Впоследствие лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов заяви, че оттегля партията си от преговорите за правителство. Това прави реконструирането на четворната коалиция, оглавявана от „Продължаваме промяната“ невъзможно, а чисто математически събирането на мнозинство без ИТН също е извън възможностите на партиите.

Корнелия Нинова заяви, че БСП ще държи мандата до 15 август, за да бъде прието антикорупционно законодателство и да бъде избран председател на КЕВР.

Последни новини