- Реклама -

- Реклама -

събота, 1 април 2023 г.
8.6 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Жертвите на земетресенията в Турция станаха 2921, още 1440 са в Сирия

Броят на жертвите след опустошителното земетресение в Турция достигна 2921 души, а още 1440 са загубили живота си в съседна Сирия. Това е равносметката от трагедията денонощие след трусове. 

 

Директорът на Службата за извънредни ситуации на Турция Юнус Сезер съобщи, че броят на загиналите в резултат на земетресенията в страната е нараснал на 2921, цитиран от ТАСС.

Съобщава се за много изчезнали хора, предава БТА.

От АФАД обявиха, че досега има информация за 6217 срутени сгради. Досега изпод отломките на рухнали здания са спасени 7840 души. Дирекцията АФАД е изпратила 65 хиляди палатки и над 300 хиляди одеяла.

По данни на службата над 14 000 души са ранени, а над 6000 сгради са разрушени при земетресението с магнитуд 7,7, станало миналата нощ в Турция и последвано от близо 150 вторични труса, допълва БТА.

Ужасът започна в ранните часове на понеделник (6 февруари), около 04:00 ч., когато мощен трус от 7.7 по Рихтер разлюля Югоизточна Турция и Сирия. Епицентърът – недалеч от град Газиантеп, който е близо до границата със Сирия, заради което са огромните разрушения и в двете страни. През целия ден имаше серия от земетресения, най-силното от което около обяд – 7.5 по Рихтер. Сеизмичната активност в района продължава и към този момент.

Земетресенията са били толкова мощни, че са предизвикали взривове и пожари в газопроводи в Южна Турция. Нанесени са сериозни щети и на енергийната инфраструктура.

Експерти определят първият трус като един от най-смъртоносните на XXI век.

Ръководителят на Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД) Юнус Сезер съобщи, че 16 400 служители на Дирекцията работят в районите, засегнати най-силно от разрушителните земетресения, регистрирани вчера в Южна Турция, предават турските медии.

Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации е предприела и мащабна кампания за набиране на помощи за хората в най-засегнатите от земетресението окръзи.

Министърът на здравеопазването съобщи, че в района на бедствието са изпратени 4221 медици и 813 линейки.

Междувременно министърът на образованието Махмут Йозер обяви, че няма да се провеждат занятия в училищата в цяла Турция до 13 февруари.

Турция преживява небивало бедствие в историята на страната. Относно мащаба на земетресението – 350 км е дължината на разломните линии, 30 000 кв. метра е засегнатото пространство, 13,5 милиона е населението, което е засегнато. Десет са пострадалите области. Това каза по БНТ турският посланик у нас Айлин Секизкьок.

„Това са големи области, чиито индустриален и търговски капацитет е много голям. В Газиантеп имаме 3500 души, които са открити мъртви. 5900 сгради са напълно сринати. Над 15 000 са ранените до момента. Боим се, че тези цифри ще нараснат и с тревога очакваме това. Мобилизирахме всичките възможности. Турция е голяма и силна държава, имаме голям и висок капацитет, но времето е крайно неблагоприятно, изключително тежки зимни условия. Много е голям магнитудът – две последователни земетресения със сила над 7 по Рихтер. Имаме нужда от подкрепа на международната общност“, каза Н. Пр. Айлин Секизкьок – посланик на Турция.

Посланик Секизкьок благодари на българската държава, на българското правителство и на българския народ за искрената подкрепа.

„Президентът на България ми се обади в 6:00 часа сутринта и каза, че се мобилизират възможностите, подготвят се военните самолети.

Първата държава след Азербайджан, която се задейства беше България, което е много важно за нас.

Всички спасителни екипи са в Турция. От всички краища на страната получаваме информация в посолството, че се организират кампании. Скърбим много, но съм горда, че съм посланик в една държава, която толкова много обича Турция.

„Имаме нужда от издирвателни и спасителни екипи. От другите държави също започнаха да пристигат. Необходима е институционална подкрепа в момента. 350 км е дължината на разломните линии, 30 хиляди кв.м е засегнатото пространство. Имаше два силни труса – първо 7,4, а след това 7,6.“

„Продължава разчистването на отломките. Беше трудна нощ. Ние мислим, че може да намерим още оцелели. Има пострадали граждани и на други държави. Ангел Чолаков в момента е в района на бедствието. За момента имаме над 200 вторични труса с магнитуд до 6. Ние като балкански страни трябва да живеем с реалността на земетресенията“, добави тя.

Дипломатът призна, че страната има нужда от спасителни екипи и 40 държави вече са изпратили такива на тяхна територия. Анкара е изготвила списъци за помощта, от която се нуждаят.

Секизкьок обясни, че вече спасените хора имат нужда от медицински и всякакви неотложни нужди.

България е от държавите, които осигури такъв издирвателен и спасителен екип. Пристигат екипи и от други 40 държави.

Българският посланик в Турция Ангел Чолаков в момента е в района на бедствието и лично проследява спасителните операции, добави Айлин Секизкьок.

 

Снимка: Ройтерс

 

- Реклама -

Последни новини