spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
вторник, 4 октомври 2022 г.
15.3 C
София
Категории:

Жестока статистика: 140 хуманитарни работници убити през 2021 г.

Избрано

Над 140 хуманитарни работници са били убити през 2021 г., съобщи днес в Женева Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси (UN ОСНА), предаде ДПА.

Броят на хуманитарните работници, които са били убити по време на конфликт или в резултат на нападение, е най-високият от 2013 г. насам, заяви организацията, която координира действията при глобални хуманитарни кризи. Повечето от убитите са били заснреляни, като втората най-честа причина за смъртта на хуманитарни работници са въздушни удари или обстрел, като най-често това се е случвало в Сирия.

През минала година са били ранени 203 хуманитарни работники, 117 са били отвлечени. 

От началото на тази година 168 хуманитарни работници са били нападнати, докато са се опитвали да предоставят хуманитарна помощ, като 44 от тях са били убити.

„Хуманитарните нужди са най-големи отвсякога, а хуманитарните работници работят във още по-опасна среда“, заяви заместник-генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси Мартин Грифитс.

Най-опасните страни за хуманитарните работници са Южен Судан, Афганистан и Сирия, смятат от Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси.

Хора по целия свят повече от всякога имат нужда от хуманитарна помощ, като 300 милиона от тях живеят в кризисни региони, заяви говорителят на службата Йенс Лерке. Въпреки че дарителите предоставят повече помощ, отколкото когато и да е било досега, нуждите нарастват още повече, допълни той.

Източник: БТА

Последни новини