spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
вторник, 4 октомври 2022 г.
8.9 C
София

Жители на Несебър ще протестират заради безплатни чадъри и шезлонги

Избрано

Жители на Несебър ще протестират на малка плажна ивица пред хотел преди провлака за Стария град. Причината е, че собственикът на хотела е поставил безплатни чадъри и шезлонги на плажа, а местните хора виждат в това опит да се заграби държавна територия.

Никой не ни е питал дали искаме да се поставят чадъри и шезлонги на плажа, каза Кръстьо Пеев от гражданското сдружение „Обществен съвет-Несебър“

Няма да премахнем чадърите и шезлонгите, защото хората са доволни, заяви хотелиерът Радостин Дачев.

От община Несебър се заканиха да бъдат предприети законови процедури за санкциониране на нарушителите.

За незаконно поставените чадъри и шезлонги сигнализираха жителите на общината на въпросната ивица. Тя обаче не е регистрирана официално като такава, защото е започнала да се образува в близките години. Поставените съоръжения там обаче не само заемат по-голямата част от нея, но и хората са притеснени и за това, че скоро ще станат платени.

„Плажът започна да се образува преди 7-8 години, започна да вади пясък там и за всяка следваща година започна да става все по-голям и реално в последните 2-3 години заприлича на същински плаж, който някои наричат „Руския“, други „Нишана“, трети му казват „Малкия“ и т.н.“, обясни Кръстю Пеев, председател на гражданската организация „Обществен съвет – Несебър“.

Той поясни, че сигналите за поставянето на съоръженията са от два дни. „На въпрос кой го прави и защо ни бе отговорено, че са собственост на хотела, който се намира над плажа и те разполагат тези шезлонги и чадъри, които са подарък за Несебър и неговите гости и могат да се ползват от всички. След това ние ги попитахме кой им е дал разрешение да ги разполагат там и отговорът от управителя на хотела беше, че имат разрешение от Общинския съвет в Несебър и от Община Несебър и всичко е в реда на закона. Само че аз тогава им казах, че няма как да имат разрешение при положение, че плажовете са изключителна държавна собственост и разрешение може да дойде само от Министерството на туризма“, допълни Пеев.

Друго притеснение на хората е, че в един момент ивицата ще се превърне в частен плаж и ще трябва да се плаща за нея. Пеев допълни, че никой не е питал жителите на Несебър дали искат тези съоръжения да бъдат поставени там. Очаква се утре на ивицата да се съберат хора, които да изразят своето недоволство.

 

Снимка: Кръстю Пеев/Фейсбук

Последни новини