- Реклама -

- Реклама -

вторник, 21 март 2023 г.
16.8 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Жозеп Борел осъди остро нападението над Християн Пендиков


Върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел осъди нападението над секретаря на българския клуб в Охрид Християн Пендиков.

В съвместно изявление с министъра на външните работи на Северна Македония Буяр Османи в Брюксел той заяви:“

„Ние осъждаме атаката в Охрид така, както направиха и властите в Скопие. Ние и вие направихме това почти едновременно. В същото време съм обнадежден от изявлението на вашите власти,  че отговорните ще бъдат изправени пред съда“.

Същевременно ние чухме неприемливи изявления от някои политици националисти, подбуждащи към омраза и предразполагащи към насилие, каза още Борел и осъди този наратив:

„Това може само да доведе до допълнителна ескалация на напрежението и не води до атмосфера на добросъседски отношения. Категорично осъждам всякакво подбудителство към насилие. Да работим заедно, за да насърчаваме атмосферата на диалог и взаимно уважение е от ключово значение. Това е европейският начин и основата, върху която е създаден ЕС“.

Борел подчерта, че е особено важно да се стремим към мир и добросъседски отношения във времена, в които основите на Общността са заплашени от агресор, стремящ се да дестабилизира континента и да предефинира неговата архитектура за сигурност.

- Реклама -

Последни новини