- Реклама -

- Реклама -

16.8 C
София
неделя, 28 май 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Жозеп Борел призова Русия да спре нападенията над Украйна

Върховният представител на Европейския съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел изрази днес опасение, че инцидентът в небето над Кремъл може да бъде използван от Москва за задълбочаване на войната в Украйна, предаде БТА.

Проследих новините, видях кадрите, каза той пред журналисти преди началото на днешното заседание на външните министри от ЕС в Брюксел. Украинският президент Володимир Зеленски ясно заяви, че Украйна няма връзка с ударите, че защитава собствената си земя, без да извършва удари по Русия. Това мога да кажа, обобщи Борел.

Призоваваме Русия да не използва твърденията за този удар като извинение за задълбочаване на войната. Тревожим се, че това може да бъде използвано като повод за допълнителна мобилизация и нови удари по Украйна. Най-доброто решение е Русия да спре нападенията и да изтегли силите си от Украйна, посочи Борел.

Той отбеляза, че досега през Черно море са били превозени почти 30 милиона тона украинско зърно. По неговите думи на днешната среща министрите от ЕС ще обсъдят какво е необходимо за следвоенното възстановяване на Украйна.

- Реклама -

Последни новини