25.8 C
София
четвъртък, 13 юни 2024 г.
Категории:

Забраниха на гребците ни да тренират по река Ропотамо

Скандал с българското гребане! След 50 години и стотици лагери по река Ропотамо, националният отбор беше изгонен от там, а спортистите са принудени да търсят спасение другаде.

Гребците провеждат подготовка на Ропотамо от 1970 г. Там са формирани десетки олимпийски и световни шампиони. Изведнъж те стават неудобни. „Оттук нататък правилата се променят и пречим на екологичното равновесие.“, сподели олимпийската шампионка от Пекин 2008 Румяна Нейкова.

Румяна Нейкова

Абсурдът е, че по реката може да плават моторни корабчета с туристи, но лодките на шампионите вече са пречка.

Корабче на река Ропотамо

„За мен е необяснимо защо без да има промяна в закона, рязко, изведнъж отказаха. Най-смешното беше, че в писмото се цитира, че по река Ропотамо могат да се организират разходки с лодки, а не може да се гребе.“, коментира хотелиерът Стоян Василев.

Лазар Пенев, Емил Нейков

„В заповедта на резервата се казва, че се забранява всякаква човешка дейност, с изключение на организирани туристически пътувания с лодки. Това, че в предишни години им е било разрешавано да нарушават закона, не е основание да го нарушават и в момента.“, каза заместник-министърът на околната среда и водите Тома Белев.

„Предишните години са ходили в Турция, а сега не могат по някаква причина.“, допълни той.

Емил Нейков, Лазар Пенев

Тези думи носят горчилка на последната олимпийска шампионка по гребане за България – Румяна Нейкова: „Нашите спортисти първо трябва да се справят с държавата, а след това излизаме на старта да се справим с другите държави.“

Лазар Пенев, Румяна Нейкова, Емил Нейков

В момента федерацията по гребане е в затруднено положение. Липсата на отговор от институциите принуждава националите да променят подготовката си. От утре отборът ще тренира на язовир Кърджали, а лагерът ще продължи 20 дни.

До този момент няма официална позиция по случая от Министерството на околната среда и водите.

 

 

Източник: sportal

снимки: sportal

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини