12.9 C
София
сряда, 29 май 2024 г.

Забраняват носенето на мюсюлманска дреха в училищата във Франция

Франция въвежда забрана за носене на абая в държавните училища. Това обяви новият образователен министър в страната.

В интервюто, излъчено по телевизията, той заяви, че ще проведе разговори „още следващата седмица“ с директорите на училищата, за да им помогне да наложат забраната.

Този тип широки, дълги роби, са предпочитано облекло от някои жени, които изповядват исляма. През 2004 г. Франция забрани носенето на покривало за глава в час, а през 2010 г. – появата на обществени места с покрито лице. Ограничението трябва да влезе в сила от началото на новата учебна година.

„Въвеждането на забраната за момичетата да ходят с покрити глави от 2004 година допринесе за създаването на частни училища. Познавам много директори, които основаха такива учебни заведения, за да учат там деца, които по тази причина спряха учението си. И още нещо важно – това, че ще има забрана, не означава, че тя ще бъде спазвана. Много млади момичета предпочетоха да бъдат изключени от училище, отколкото да ходят с непокрити глави”, заяви социологът Агнес Де Фео.

През последните месеци във Франция избухнаха разгорещени дискусии за това дали дрехите са религиозни символи и следователно трябва да бъдат забранени в училищата.

Законът във Франция, която е светска държава, налага строго разделение между държавата и религията. Смята се, че в 67-милионната страна живеят между 3,5 и 6 милиона мюсюлмани. Публичното показване на символи, смятани за религиозни, многократно е предизвиквало спорове, особено когато става въпрос за исляма.

През 1994 г. е приет закон, който разрешава само дискретни религиозни символи в училищата. Десет години по-късно носенето на забрадки е напълно забранено в училищата, но кипата и кръстът не са.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img