spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
понеделник, 3 октомври 2022 г.
9 C
София

Забраняват със закон продажбата на райски газ на непълнолетни

Избрано

Зам.-министър Димитър Маргаритов

Продажбата на диазотен оксид, или „райски газ“, на непълнолетни ще бъде забранена. Това предвижда законопроект за изменение на Закона за закрила на детето, който е внесен в парламента.

Това заяви зам.-министърът на икономиката и бивш председател на КЗП Димитър Маргаритов по БНТ. Употребата на „райски“ газ е придобила епидемични размери сред подрастващите“, подчерта той.

КЗП от днес извършва масирани проверки по всички възможни канали, включително и в онлайн пространството като отряд за бързо реагиране. Първата стъпка е спиране на употребата от младежи и деца. Където бъде установено предлагането на такова вещество, ще бъдат издавани заповеди за временно спиране на продажбата, каза още зам.-министърът.

Тази заповед ще може да се издава по време на проверката. От нея следват две неща – първо, инспекторите ще вземат проба от артикула, за да се провери в лаборатория дали конкретното вещество е опасно за здравето. Втората стъпка е задължаването на търговците да представят оценка на риска.

„Да докажат, че това, което предлагат на своите клиенти, съответства на изискванията за безопасност на продуктите“, обясни Маргаритов.

Доклади у нас и в чужбина са категорични, че употребата на диазотен оксид в големи количества води до трайни увреждания на здравето, понякога и риск за живота.

 

Снимка: БТА архив

 

Последни новини