31.7 C
София
неделя, 21 юли 2024 г.

Задава ли се мащабна война в Нигер? Вече има дата за военна операция

Новините за приближаваща нова война стават все по-мрачни. Единайсет западноафрикански държави се споразумяха да предоставят войски за възможна военна намеса за връщане на власт на демократично избрания нигерски президент Мохамед Базум, свален миналия месец с преврат. Това съобщи говорител на западноафриканския блок (ECOWAC, ЕКОВАС), цитиран от Асошиейтед прес.

Единайсетте страни включват на практика всички държави членки на ЕКОВАС без Нигер и още три управлявани от военни страни от блока: Гвинея, Мали и Буркина Фасо, пише БТА. Последните две обявиха, че ще разглеждат всяка намеса в Нигер като обявяване на война срещу тях.

„Готови сме да тръгнем по всяко време, щом заповедта бъде дадена. Нашите войски са готови да изпълнят дълга си пред региона“, каза пред журналисти комисарят по въпросите на мира и сигурността на Икономическата общност на западноафриканските държави (ЕКОВАС) Абдел Фатах Муса след двудневно заседание в ганайската столица Акра на началниците на генералните щабове на страните от ЕКОВАС.

Началниците на генералните щабове на Икономическата общност на западноафриканските държави (ECOWAS) вече са определили дата за военна намеса. Тя е означена като „денят D“.

„Готови сме да се намесим по всяко време, както се изисква от заповедта. Денят D също е определен, няма да го разкриваме“, заяви Абдел Фатау Муса, цитиран от международните медии, между които и Ройтерс, предаде БГНЕС.

ECOWAS обясни решението за намеса с факта, че военният преврат в Нигер е седмият преврат за една година в региона за последните три години. „Решението е, че превратът в Нигер е още един преврат за региона – повече от това, което той може да понесе и сега ние ще го спрем“, обясни позицията на организацията комисарят Муса.

Муса посочи, че ЕКОВАС не се отказва от диалога с водачите на преврата, които вече веднъж пренебрегнаха краен срок, поставен им да върнат на власт Базум, и не показват готовност за преговори за възстановяване на управлението му. Муса добави, че днес делегация на ЕКОВАС може да посети Нигер, за да опита да продължи диалога с хунтата.

Същевременно високопоставен функционер на партията на Базум предупреди в интервю за Асошиейтед прес, че ако плановете на метежниците, които свалиха от власт нигерския президент, се увенчаят с успех, това ще застраши демокрацията и сигурността в региона и целия африкански континент.

Руският флаг се вее редом със знамето на Нигер по трибуните по време на почетния рейд на метежниците

Руският подход е манипулативен и за жалост много ефективен в подобни метежи. Много страни в Африка и на други места смятат, че могат да разчитат на подкрепата на Москва. Превратът предизвика притеснения, че бившата френска колония може да се сближи с Русия, припомни Би Би Си.

След превратите в съседните Мали и Буркина Фасо те установиха сътрудничество с Москва. Финансираната от руското правителство военна групировка “Вагнер” поддържа присъствие в Мали. Намесата на частната армия беше свързвана с превратите в региона.

Отношенията между основателя на „Вагнер“ Евгений Пригожин и руски президент Владимир Путин не са ясни след еднодневния бунт на Пригожин през юни. Китай, който има дълга история на сътрудничество с африканските страни и силни икономически връзки с тях, се придържа към руския подход в този континент.

Съединените щати се притесняват и за своите военни бази. Великобритания счита, че дните ѝ в Африка са преброени. По един или друг начин Русия ще присъства в този регион, което означава, че африканските страни ще имат избор.

Сваленият президент на Нигер и семейството му са държани без храна. Тези, които заеха властта в Нигер, питат: ще се решите ли на такава война в Африка? Именно поради тази причина превратът в Нигер може да бъде началото на общо африканско въстание.

 

Снимка: Getty Images

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини