- Реклама -

- Реклама -

вторник, 21 март 2023 г.
16.8 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Задействан е план Крум Зарков да смени Иван Гешев

Теодора КРЪСТЕВА

Настоящият служебен правосъден министър, бивша дясна ръка на Корнелия Нинова и неин яростен опонент днес Крум Зарков, е най-важният политик в момента в България. А ролята му в бъдеще ще става все по-значима.

Възпитаникът на Сорбоната по специалността „Международно право“ е един от най-разпознаваемите министри от последния кабинет на Радев, който упорито лансира проект за съдебна реформа, в който да бъде заложен механизъм за контрол над главния прокурор. Въпреки че неговите предложения не бяха приети от предишния парламент, по всички личи, че ще минат през следващия, а с промените най-накрая ще бъде намерен начин за смяната на сегашния главен прокурор Иван Гешев.

Доказателство, че сценарият ще се разиграе точно по този начин, е интервюто, което Бойко Борисов даде в края на миналата седмица за Би Ти Ви. В него лидерът на ГЕРБ заяви категорично, че партията ще одобри проекта за съдебна реформа на Зарков дори някои текстове да са в разрез с конституцията. Изказването породи гнева на самия Гешев, но е доказателство, че контролът над главния прокурор е поставен като незаобиколимо условие от международните ни партньори не само за получаване на средства по Плана за възстановяване, но и за бъдещето на страната във всички сфери.

Според предложената от Зарков промяна в съдебната система в бъдеще всеки прокурор ще може да повдига обвинение на обвинител №1, а разследването ще бъде възлагано на специален съдия. Така вероятността главният прокурор да бъде обвинен в евентуално престъпление и сменен, става съвсем реална. Друг е въпросът, че подобна съдба може да заплашва всеки следващ главен прокурор, което е риск от нестабилност в правосъдната система.

При евентуално приемана не промените, предложени от Крум Зарков, шансът Иван Гешев да бъде отстранен от поста, става реален. Най-логично е тогава мястото му да бъде заето от човека, провел тежката битка това да се случи. Така Крум Зарков по всяка вероятност ще заеме неговото място.

Напористият юрист, който е син на журналистката Ани Заркова, е сред харесваните лица както отляво, така и отдясно. Битката за промени в съдебната система е запазена марка най-вече за „Демократична България“, която обаче досега не успя да я изведе до успешен край. ДБ също не крият симпатиите си към Крум Зарков и може би ще се съгласят с неговата номинация, защото нямат достатъчно подготвен човек от собствените си редици, който да издигнат за главен прокурор. Единственият възможен кандидат би могла да бъде бившият правосъден министър Надежда Йорданова, която обаче по всеобщо мнение е значително под професионалното ниво на Крум Зарков. Това прави пътя на младия социалист към стола на държавен обвинител №1 още по-чист. Решителен и самостоятелен главен прокурор пък може да размести сериозно много обществени пластове и да уличи куп хора, които години наред досега са се чувствали абсолютно недосегаеми.

- Реклама -

Последни новини